Syrië meldt infiltratie jihadisten
Honderden buitenlandse jihadisten zouden zich de afgelopen twee jaar hebben gevoegd bij de opstandelingen die president Bashar al-Assad uit het zadel willen wippen. Dat hebben Syrische staatsmedia zondag gezegd.
De regeringsgezinde krant Al-Watan schreef dat in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk, landen die de Syrische oppositie steunen, radicale strijders worden getraind. De honderden jihadistische strijders zijn verantwoordelijk voor het verval van de Syrische economie en de verwoesting van het cultureel erfgoed van Syrië, aldus de krant.
De opstand tegen Assad begon in maart 2011 en heeft inmiddels zeker 70.000 mensen het leven gekost.
Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maakt het regime in Syrië in de burgeroorlog steeds vaker gebruik van clusterbommen. Volgens HRW zijn de afgelopen zes maanden op 119 plaatsen ten minste 156 clusterbommen ingezet. Dit zijn bommen die kleinere bommen bevatten, die niet meteen ontploffen en vaak nog lange tijd nadat ze zijn afgeworpen slachtoffers maken onder de bevolking. De meeste landen hebben deze munitie verboden.
HRW baseert de claims op onderzoek in het veld en analyse van meer dan 450 video-opnamen van amateurs. Een Syrische regeringsfunctionaris ontkende zaterdag dat het regime clusterbommen gebruikt. „Veel amateurvideo’s zijn twijfelachtig”, zei hij.
De Syrische Nationale Coalitie (SNC), die met steun van het Westen oppositie tegen het regime voert, heeft twaalf kandidaten voor het premierschap van een „schaduwregering.” De meeste kandidaten zijn volgens SNC technocraten die in het buitenland verblijven.
Onder hen zijn Ghassan Hitto, een ict-manager die onlangs van het Amerikaanse Dallas naar Zuid-Turkije verhuisde, de Canadese econoom Osama Kadi en zakenman Walid Al Zoabi uit Dubai. Ook voormalig landbouwminister Assad Asheq Mustafa doet een gooi naar het premierschap. De namen van twee kandidaten houdt de SNC voorlopig geheim, omdat zij in regeringsgezind Syrisch gebied leven en openbaarmaking hen in gevaar zou kunnen brengen.
Het plan voor een interim- regering, dat ter tafel komt tijdens de tweedaagse vergadering van de Syrische oppositie die vandaag in Istanbul is begonnen, kan rekenen op tegenstand uit eigen kring.
Twee eerdere pogingen om een premier aan te stellen die vervolgens de opdracht krijgt om een regering te vormen, liepen spaak. De uiteenlopende groeperingen die samen de oppositie vormen tegen het bewind van president Bashar al-Assad zijn het zelden snel eens. Maar de organisatoren beweren dat de eendracht, elke dag dat de burgeroorlog in Syrië voortduurt, groeit.