Economie

Spaardersheffing Cyprus weegt op beurzen

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen gingen maandag eensgezind omlaag. Het besluit om spaarders deels te laten opdraaien voor de noodsteun aan Cyprus zorgde voor onrust op de financiële markten. Beleggers vrezen dat de crisissfeer overslaat van de kleine eilandstaat naar de grote economieën van Zuid-Europa.

18 March 2013 11:52Gewijzigd op 15 November 2020 02:32

„De koersverliezen vallen nog mee. In het weekeinde was er meer paniek over Cyprus, vooral onder de spaarders. Een reddingsplan is bedoeld om rust te creëren, maar dit plan veroorzaakt juist onrust. Het ziet er echter naar uit dat de kleinere spaarders wat meer zullen worden ontzien en dat de maatregel vooral is gericht om de grote jongens met zwart geld aan te pakken. Het is nu wachten op mogelijke aanpassingen van het plan en kijken hoe Wall Street zal reageren”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1 procent lager op 350,10 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 532,05 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,9 en 1,5 procent. Op de Zuid-Europese aandelenmarkten waren de verliezen groter. De hoofdgraadmeters in Milaan en Madrid zakten ruim 2 procent.

Vooral de financiële aandelen hadden te lijden onder de perikelen rond Cyprus. In de AEX verloren ING en Aegon respectievelijk 4,2 en 2,2 procent. In de MidKap zakte Delta Lloyd bijna 3 procent. In Parijs daalde de grootste Franse bank BNP Paribas ruim 4 procent. Ook in Duitsland, Italië en Spanje moesten de bankaandelen flink inleveren. Deutsche Bank, UniCredit en Santander verloren tussen 3,5 en 5,2 procent.

In Londen klom Marks & Spencer (M&S) 7,5 procent. Volgens mediaberichten overweegt de Qatar Investment Authority (QIA), het investeringsfonds van het emiraat, een overnamebod van 8 miljard Britse pond (9,2 miljard euro) uit te brengen op de Britse warenhuisketen.

Het nieuws over Cyprus woog ook op de euro, al liep het verlies in de loop van de ochtend wel wat terug. De eenheidsmunt was tegen het middaguur 1,2955 dollar waard, tegen 1,3061 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Eerder op de ochtend zakte de euro tot onder de 1,29 dollar. Dat was het laagste niveau van dit jaar. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 92,43 dollar per vat. Brentolie werd ook ruim 1 procent goedkoper, op 108,25 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer