Economie

Negatieve reacties op spaardersheffing Cyprus

AMSTERDAM (ANP/DPA/BLOOMBERG) – Internationaal wordt met ontzetting en ongeloof gereageerd op het besluit om spaarders bij Cypriotische banken deels te laten opdraaien voor de noodsteun aan het land. Dat blijkt uit een rondgang langs buitenlandse kranten en uit de reacties van vooraanstaande economen.

18 March 2013 08:23Gewijzigd op 15 November 2020 02:31

Zo schrijft de Britse krant The Independent dat door de maatregel moet worden gevreesd voor een bankrun in andere landen. „Als spaarders zich gaan afvragen of hun bankrekeningen in zwakke eurolanden nog wel veilig zijn, kan dat leiden tot een bankrun in Griekenland, Italië en Spanje. De EU beweert dat Cyprus een apart geval is en de Cypriotische president stelt dat de noodsteun zijn land heeft gered. Maar als de prijs daarvoor een verwoest vertrouwen van spaarders in het bankensysteem in Zuid-Europa bedraagt, dan is dat het niet waard.”

De Duitse topeconoom Peter Bofinger pleit in de Passauer Neue Presse ervoor dat de maatregel wordt teruggedraaid. „Deze quasi-onteigening van spaartegoeden brengt niet alleen het bankensysteem in Cyprus in gevaar, maar is een bedreiging voor het financiële systeem in de gehele eurozone. Het moet worden aangepast, anders zal het fatale gevolgen hebben. De eurocrisis zal wederom worden versterkt. Het gevaar bestaat dat spaarders in andere landen onzeker worden en hun spaarrekeningen leeghalen.”

De Amerikaanse winnaar van de Nobelprijs voor de economie, Paul Krugman, schrijft in zijn blog dat met de maatregelen wordt opgeroepen tot het leegtrekken van spaarrekeningen door nerveuze consumenten. „Het lijkt alsof de Europeanen in neonletters in het Grieks en Italiaans schrijven dat het tijd is om een bankrun te doen.”

Holger Schmieding, topeconoom bij Berenberg Bank in Londen, stelt dat door de heffing de eurozone in onbekend terrein is gekomen. „Gezien de fragiele staat van de banksystemen in vooral Griekenland en Spanje, kan elke maatregel die het herbouwen van vertrouwen in deze systemen dwarsboomt, mogelijk leiden tot financiële en economische schade.”

De Russische staatskrant Rossijskaja Gaseta stelt dat de heffing een teken van wantrouwen in het Europese financiële systeem inhoudt. „Niemand kan garanderen dat morgen niet hetzelfde in elk ander willekeurig probleemland plaatsvindt, en daarvan zijn er genoeg in de eurozone. Welke zin heeft het om geld te sparen als vervolgens 10 procent kan worden weggenomen om andermans problemen op te lossen?”

De Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung schrijft dat alle zekerheid voor spaarders in de eurozone verloren gaat door de maatregel. En ook het Belgische De Tijd zegt dat een grotere vertrouwensbreuk „nauwelijks denkbaar” is. „Roof op de spaarder”, kopt de krant. Volgens de Financial Times is de redding van Cyprus verknoeid.

Het Spaanse El Mundo vreest dat de heffing Cyprus in chaos kan storten. De Cypriotische bevolking voelt zich verraden, schrijft het dagblad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer