Eerste president Mauritanië overleden
De eerste president van het Noord–Afrikaanse Mauritanië, Moktar Ould Daddah, is dinsdag in een ziekenhuis in Parijs op 79–jarige leeftijd overleden. Dit heeft zijn familie woensdag meegdeeld.
De stoffelijke resten van Ould Daddah worden vrijdag gerepatrieerd. Hij geldt als de ’vader’ van de republiek Mauritanië die op 28 november 1960 onafhankelijk werd van Frankrijk. In augustus van het jaar daarop werd de uit het zuidwesten van het land afkomstige Ould Daddah tot president gekozen. Hij bleef president tot een militaire staatsgreep in 1978.
Een van de coupplegers van toen, Maaouiya Ould Taya, kwam in 1984 als leider van de junta aan de macht en is de huidige president van het 3 miljoen inwoners tellende land dat voornamelijk uit woestijn bestaat.
Ould Daddah was ook een van de oprichters van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid en een van de stichters van de hoofdstad Nouakchott.
Zijn regime kwam in de problemen door de nog steeds onopgeloste kwestie van de Westelijke Sahara. Ould Daddah ging in 1975 akkoord met de opdeling van deze voormalige Spaanse kolonie met Marokko, maar hij kwam daardoor in conflict met Algerije dat de onafhankelijkheidsbeweging Polisario steunde.
De Saharaanse kwestie slokte veel geld en energie op en in 1978 maakten militairen een einde aan Ould Daddahs regering en vervolgens in 1979 aan het conflict met Polisario door de Mauritaanse gebiedsaanspraken in te trekken.
In 1980 lieten de militairen Ould Daddah berechten en veroordelen wegens hoogverraad. Hij had in september het voorafgaande jaar echter al Mauritanië kunnen verlaten voor een medische behandeling en woonde in Frankrijk tot hij in juli 2001 toestemming kreeg terug te keren. Hij werd ongemoeid gelaten en Ould Taya bezocht de zieke ex–president vorige maand nog in Parijs.