Voedselfraude fors zwaarder bestraft
DEN HAAG – De boetes voor voedselfraude worden fors verhoogd van maximaal 4500 euro naar maximaal 78.000 euro. Het kabinet gaat ook bezien of het de voorgenomen bezuiniging op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van 4,2 miljoen euro kan terugdraaien.
Dat is de uitkomst van een Kamerdebat donderdag met staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) en minister Schippers (Volksgezondheid). Aanleiding waren incidenten rond voedsel, variërend van rundvleesproducten waarin paardenvlees zat, biologische eieren die niet biologisch waren tot verontreinigingen in diervoer en melk.
Dijksma stelde dat gesjoemel met voedsel niet moet lonen. „Dat tast het vertrouwen van consumenten aan”, aldus de staatssecretaris. Voor het aanstellen van extra controleurs op korte termijn zijn volgens haar echter geen mogelijkheden.
De bewindsvrouw kondigde aan dat ze de namen van bedrijven die hebben gefraudeerd met voedsel, openbaar gaat maken. Verder zei ze dat ze de bijdrage van de sector aan controle en handhaving van de kwaliteit van het voedsel gaat verhogen.
De Wageningse hoogleraar voedselkwaliteit Tiny van Boekel stelde donderdag tegenover het ANP dat ons voedsel „ontzettend veilig is.” Voedselfraude lijkt de laatste tijd steeds vaker voor te komen, maar het verschijnsel is van alle tijden. Incidenten zullen er volgens de wetenschapper altijd zijn.
Probleem is alleen, aldus hoogleraar milieutoxicologie Tinka Murk uit Wageningen dat media kwesties rond voedsel opblazen. „Er is een groot verschil tussen potentieel en werkelijk risico.”
De gemeenteraad van het Londense stadsdeel Westminster heeft donderdag bekendgemaakt dat op een basisschool in Londen sporen zijn gevonden van varkensvlees in halalkippenworstjes. De zaak kwam aan het licht na het testen van vleesproducten op scholen naar aanleiding van het paardenvleesschandaal.