Dekker houdt vast aan makkelijke Cito-toets
DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil vooralsnog niet af van de makkelijke Cito-toets die basisscholen aanbieden aan kinderen die waarschijnlijk naar het vmbo gaan. Dekker vindt het niet in het belang van de leerlingen om deze toets te schrappen zolang er nog geen alternatief is. Dat schrijft hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.
De Tweede Kamer besloot in december nog dat de makkelijke toets moet worden afgeschaft. PVV-Kamerlid Harm Beertema is een fel tegenstander van deze toets, die volgens hem toegeeft aan een soort zieligheid in plaats van leerlingen uit te dagen. Regeringspartijen VVD en PvdA steunden zijn motie, evenals de ChristenUnie en de SGP.
Dekker schrijft echter dat de makkelijke toets - die officieel de Eindtoets Niveau heet - pas kan worden afgeschaft zodra er een zogeheten adaptieve toets is. Dat is een toets die op de computer wordt afgenomen en zich kan aanpassen aan het niveau van de leerling. Op die manier kan worden gekeken wat het niveau van een leerling is, zonder dat diegene het gevoel krijgt dat de toets te moeilijk is. Volgens de staatssecretaris kan het echter nog wel even duren voor de adaptieve toets er is.
Dit jaar hebben 23.000 leerlingen de aangepaste toets gemaakt. Dekker benadrukt dat de resultaten van de makkelijke en gewone Cito-toets goed met elkaar te vergelijken zijn: beide toetsen scoren tussen de 500 en 550. Volgens Cito geeft een toets die goed aansluit bij de vaardigheden van een leerling de betrouwbaarste uitslag.
Dekker spreekt volgende week met de Tweede Kamer over zijn wetsvoorstel voor een centrale eindtoets. Hij wil de Cito-toets verplichten op alle scholen. Nu doet 85 procent van de scholen mee aan de toets, die vooral meet hoe leerlingen het doen met taal en rekenen. Ook wil Dekker dat de toets voortaan in april wordt gehouden in plaats van in februari.
De Cito-toets bepaalt mede naar welk type middelbaar onderwijs een leerling gaat.