Buitenland

Europa overweegt bewapening rebellen

PARIJS/BEIROET (ANP) – Parijs en Londen willen opstandelingen tegen het regime van president Bashar al-Assad aan wapens helpen terwijl het conflict steeds verder escaleert. De Franse president François Hollande heeft donderdag duidelijk gezegd te hopen dat het Europese wapenembargo wordt opgeheven om rebellen te bewapenen.

14 March 2013 19:44Gewijzigd op 15 November 2020 02:29

De Franse regering meldde daarbij dat Londen hier ook oren naar heeft en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zei bereid te zijn erover te praten. De Nederlandse minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) liet donderdag weten hier nog niets in te zien. Hij wil voorlopig „het huidige wapenembargo handhaven”.

Vrijdag is het precies 2 jaar geleden dat de opstand tegen het regime van de clan van Assad met massale demonstraties begon. De strijd lijkt zich na 70.000 doden, meer dan een miljoen vluchtelingen en talloze ontheemden, alleen maar uit te breiden. Het ergste moet nog komen, vrezen veel waarnemers. De betogingen voor democratie werden in 2011 bloedig neergeslagen en de burgerlijke oppositie is sinds eind dat jaar overvleugeld door gewapende rebellen die soms ook elkaar bevechten. De strijd heeft inmiddels alle kenmerken van een bloedige sektarische burgeroorlog.

Mensenrechtenorganisaties hebben donderdag hun zorg uitgesproken dat de regeringstroepen steeds vaker dodelijke wapens zoals clusterbommen inzetten in gevechten in woonwijken. De rebellen maken zich ondertussen steeds vaker schuldig aan ernstige misdaden. In Damascus is grote onrust ontstaan door een oproep van een regeringsgetrouwe geestelijke. Hij zei eerder deze week dat het een heilige plicht is de opstand te bestrijden. Hij wekte zo de indruk dat het regime alle mannen van strijdbare leeftijd in Damascus voor dienst in het leger zou oproepen. Het regime heeft het weersproken, maar Damascus blijft in angst.

De militaire kracht van Assad is sterk afgenomen. Van een geschatte troepensterkte van 220.000 man in 2011 had het regime in de herfst van het vorig jaar nog maar ongeveer de helft over volgens het Internationale Instituut voor Strategische Studies (IISS). Assad kan eigenlijk alleen maar rekenen op vier speciale eenheden van bij elkaar zo’n 50.000 man. Toch waarschuwde de chef van het Israëlische militaire inlichtingendienst, generaal Avi Kohavi, donderdag dat Assad nog steeds al het grote wapentuig en alle chemische wapens in handen heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer