Wilkin van de Kamp over omgaan met seksualiteit
Seksualiteit zoals God het bedoeld heeft, versterkt het gevoel van wie je bent. Veilig gehechte, liefdevolle partners kunnen hun seksuele kwetsbaarheid en verlangen naar elkaar uiten zonder angst voor afwijzing.
Op een aansprekende en overtuigende manier verwoordt Wilkin van de Kamp in ”Seks zoals God het bedoeld heeft” dat het huwelijk veilig genoeg is voor zoiets kwetsbaars en bijzonders als seksuele gemeenschap. Als je lichamelijk intiem bent, deel je een stukje van jezelf dat je niet meer terug kunt krijgen. Vandaar ook dat wachten met seks belangrijk is. Seksualiteit doet iets met je; het is geen neutraal terrein. Je moet er verstandig mee omgaan en Gods aanwijzingen serieus nemen.
Twee eenvoudige regels moeten helpen om in verkeringstijd ver bij de uiterste grens weg te blijven. De auteur toont aan waarom dit beter is, waarbij hij onderzoeken noemt die jongeren hopelijk motiveren om zichzelf rein te bewaren. Ook noemt hij het verliezen van keuzevrijheid als je in verkeringstijd gemeenschap hebt. Dit maakt het moeilijker om vrijblijvend uit elkaar te kunnen als je toch niet bij elkaar past.
Soms doet Van de Kamp behoorlijk boude uitspraken, maar duidelijk wordt wel dat seks zonder levenslange relatie iets kapotmaakt. Hij geeft veel voorbeelden van jongeren die innerlijke pijn ervaren, boos zijn of zichzelf afgedankt voelen.
Uitgebreid staat hij stil bij het huwelijk als verbond, waarbij God betrokken wordt. De geestelijke verbondenheid met God maakt je huwelijk sterker. In een lange uitweiding meldt de schrijver hoe de oude Joodse gebruiken zijn rond huwelijkssluiting. Hij belicht de vele verwijzingen in de Bijbel naar de huwelijkssluiting van Christus en Zijn bruid.
Zo was het gebruikelijk dat de bruidegom naar het vaderlijk huis ging om daar woonruimte voor zichzelf en zijn toekomstige vrouw te maken. De vader van de bruidegom bepaalde of het klaar was, waarna de vriend van de bruidegom de bruid ophaalde. De schrijver combineert dat Joodse gebruik met de Schriftplaats waarin Jezus aankondigt dat Hij heengaat naar het Vaderhuis. Alleen de Vader weet wanneer Jezus terugkomt.
Doelgroep
De boodschap dat seksualiteit iets heiligs en kostbaars is, wat om zorgvuldigheid vraagt, komt goed uit de verf. Alleen wordt niet duidelijk wat de doelgroep is. Ongehuwde jongeren krijgen een hart onder de riem gestoken om rein om te gaan met seksualiteit. Daarnaast zijn er ook gedeelten die alleen bestemd zijn voor getrouwden, omdat die gaan over het verbeteren van seksualiteit in het huwelijk. Qua toon en stijl sluit het boekje meer aan bij volwassenen. Het is weliswaar vlot geschreven, maar de lange zinnen zullen voor de gemiddelde jongere lastig zijn. Mogelijk heeft Van de Kamp eerder uitgewerkte deelonderwerpen verzameld in dit boek. Niet altijd staan thema’s qua omvang in proportie tot elkaar.
De auteur is actief in het bevrijdingspastoraat. Hij dringt sterk aan op het bekennen van onbeleden zonden en het onderkennen van gebondenheid aan het kwaad. Via een vragenlijst wil hij lezers helpen bij het opsporen van onder andere occulte belasting. Dit voert mijns inziens wat ver in een boek dat wil belichten hoe mooi en goed seksualiteit is zoals God het bedoelt.
Van de Kamp richt zich tot gelovige lezers. Hij spreekt hen aan op de relatie die zij hebben met God. Wie dit niet kent, voelt zich mogelijk minder aangesproken. De auteur moedigt aan om God bij alles van het leven te betrekken. Mooi is het gedeelte over het roemen in zwakheid, waarin de kracht alleen van God te verwachten is. Van de Kamp biedt hoop als iemand in zonde is gevallen. Er is bij God altijd een weg terug en een nieuw begin is mogelijk.
Boekgegevens
”Seks zoals God het bedoeld heeft”, Wilkin van de Kamp; uitg. Crossligth Media, Amerongen, 2012; ISBN 978 94 9025 418 6; 192 blz.; € 19,95.