Opinie

Gezond

Als hulpverlener kom ik veel in aanraking met problemen binnen gezinnen. Moeilijke ouders, lastige kinderen, heftige ruzies of koude oorlog. Het is moeilijk, maar ook mooi werk om deze problemen te analyseren en er samen met ouders en kinderen aan te werken.

Erik-Jan Verbruggen
13 March 2013 11:02Gewijzigd op 15 November 2020 02:27

Zelf heb ik ook een gezin. Het is enkele jaren geleden dat ik van mijn vrouw het boek ”De vijf kenmerken van een gezond gezin” kreeg. Het verging mij daarbij net als de meeste mannen: als je vrouw je een boek geeft over opvoeding of huwelijk, is het oppassen geblazen. Ook ik reageerde wat argwanend: „Hoezo, het gaat toch goed?” In haar voordeel pleit echter dat ik het zelf op mijn verlanglijstje had gezet.

Ik moet zeggen: dit boek heeft me veel geleerd. De schrijver, de bekende Amerikaan Gary Chapman, houdt ouders maar ook hulpverleners een spiegel voor. Er zijn boeken volgeschreven over problemen in opvoeding en gezin. Daarin wordt uitvoerig beschreven hoe het niet moet. Maar, hoe moet het wél? Het is dezelfde beroepsblindheid die ook artsen eigen kan zijn: feilloos kun je analyseren waar het misgaat en wat je daaraan moet doen. Maar hoe voorkóm je dat er problemen ontstaan?

Chapman beschrijft in zijn boek vijf vitamines voor een gezond gezin. In deze column geen complete boekbespreking. Maar een van de vitamines licht ik er hier uit: dienstbaarheid. Daarvoor zijn in een gezin tal van kansen. In elk gezin moeten boodschappen worden gedaan, moet eten worden gekookt, worden afgewassen, moeten reparaties worden uitgevoerd, moet het huishouden worden gedaan. In de meeste gezinnen moeten luiers worden verschoond, tranen worden gedroogd, pleisters worden geplakt, een auto worden gewassen, kinderen worden gedoucht, een tuin worden bijgehouden en kinderen naar school worden gebracht. Alsof dat nog niet genoeg is zijn er ook nog gezinnen die een hond of ander huisdier nemen. Kansen genoeg om te dienen.

Sommige ouders zijn daar erg goed in. Dag en nacht staan ze klaar voor hun kinderen. Die laten zich dat welgevallen. Thuis is het net een hotel, waar vooral moeder de rol van butler speelt. Dat lijkt me geen gezonde manier van dienen.

In een gezond gezin dienen álle gezinsleden. Op hun eigen, passende manier. Dienen geeft verbondenheid, het creëert een wij-gevoel. Dienen gaat echter niet vanzelf. Het kost tijd en energie. Soms krijg je er vuile handen van. Tegelijkertijd geeft dienstbaarheid heel veel vreugde. Het is een Bijbelse zaak: dienen vraagt om offers, je moet er jezelf geven. Maar je wordt er zelf ook rijker van.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer