Inwoners Noordeloos kunnen dorpswinkel niet missen
NOORDELOOS – ’s Middags is de winkel al gesloten en posters op de ramen maken duidelijk dat de opheffingsuitverkoop in volle gang is. Het knusse pand in het centrum van Noordeloos wordt steeds leger. „Het klinkt al een beetje hol”, lacht Adriana Mesker (82).
Het duurt niet lang meer of de winkel gaat definitief dicht. Althans dat was de bedoeling. Inmiddels, zet een plaatselijk comité zich in om de voorziening op de een of andere manier voort te zetten.
De winkel midden in het dorp in de Alblasserwaard, vlak bij het standbeeldje van oud-burgemeester en verzetsman Maarten Schakel, dateert uit 1930. Het jaar ook waarin Jaantje –„zo noemt iedereen me hier”- werd geboren. „Mijn ouders zijn destijds de winkel begonnen.” Later, in 1979, namen Jaantje en haar man de zaak over.
De zaak ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een gezellige dorpswinkel waar voor de 2000 inwoners van het dorp zo’n beetje alles te krijgen was. „Nou ja, bijna alles. En als we het niet op voorraad hadden, bestelden we het gewoon. We deden ons uiterste best om iedereen ter wille te zijn.”
Speelgoed, cadeau- en drogisterijartikelen, maar ook kaarten, pennen, batterijen en allerlei huishoudelijke artikelen; het was allemaal te koop in de winkel die een begrip werd op het dorp.
De zaak groeide uit tot een ontmoetingsplaats voor de dorpsbewoners en zorgde altijd weer voor een gezellig loopje. „Iedereen kwam hier. Met sinterklaas stonden we met twee, drie man te helpen. De winkel ligt zo gezellig midden op het dorp; vlak bij de kerk, tegenover de bakker.”
Van lieverlee is de klad er in gekomen. „Het werd minder druk en zeker de afgelopen twee, drie jaar liep het steeds harder terug.” Ander koopgedrag zorgde er voor dat de dorpswinkel steeds minder klandizie kreeg.
Ook in Noordeloos (gemeente Giessenlanden) halen steeds meer inwoners in een grotere plaats de boodschappen voor de hele week én ze doen steeds meer aankopen via internet. In eerste instantie aanleiding om de winkel ’s middags te sluiten. En uiteindelijk om er helemaal mee te stoppen.
„Voortzetting van de zaak zat er niet in. Daarvoor komen er te weinig klanten.” De hulp die sinds 1975 in de winkel stond, is onlangs gestopt en Jaantje en haar schoondochter Corrie –jarenlang de drijvende kracht van de winkel– bereidden zich langzamerhand voor op het onvermijdelijke einde van het familiebedrijf.
Totdat het dorp ingreep. Een aantal vrouwen luidde de noodklok en probeerde via een enquête de behoefte aan zo’n knusse winkel van Sinkel op het dorp te peilen. En te kijken of er draagvlak bestond om de winkel op de een of andere manier voort te zetten. „De reacties waren overweldigend”, laat Frieda Wallaard, een van de initiatiefnemers, weten.
„Iedereen bleek gehecht aan de winkel midden op het dorp, aan de gezelligheid en bedrijvigheid die hij met zich meebrengt. Het dorp realiseerde zich plotseling dat de winkel nu echt weggaat en dat we weer iets moeten inleveren. Het lijkt wel of iedereen even wakker geschud moest worden. We hebben bijna 400 reacties gekregen. Als je ervan uitgaat dat de enquête in de meeste gevallen door één persoon per gezin is ingevuld, is de respons enorm.”
Het onderzoekje wees overigens uit dat de inwoners vooral behoefte hebben aan een winkeltje op het dorp waar cadeau- en drogisterijartikelen gekocht kunnen worden.
De werkgroep bekijkt nu hoe het initiatief uitgebouwd kan worden. „Het gaat er vooral om het financiële plaatje rond te krijgen. We zoeken mensen die een bedrijfje willen beginnen. Misschien kunnen we het pand splitsen en er meerdere gebruikers in onderbrengen. Het is in ieder geval een prachtige locatie om iets te ondernemen.”
De actiegroep stelt vast dat het hele dorp warm loopt voor het behoud van de winkel. „We gaan er met elkaar voor. We hopen het binnen afzienbare tijd rond te krijgen, maar het financiële plaatje moet wel kloppen.”
Jaantje Mesker-de Jong wacht de ontwikkelingen rustig af. „We gaan nog eventjes door met de winkel. Nee, ik ben niet bang dat ik me straks ga vervelen. Ik ga gewoon wat vaker breien.”
Ze is blij met het initiatief van haar dorpsgenoten. „Hartverwarmend. Als de winkel sluit, is dat de zoveelste in het dorp die verdwijnt. De jongeren doen hun inkopen wel elders of via internet, maar het zijn vooral de oudere inwoners die in de problemen komen. Het zou geweldig zijn als de winkel toch nog openblijft.”