Buitenland

Amerika blokkeert veroordeling Israël

De Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, hebben de afgelopen nacht een internationale veroordeling van de Israëlische veiligheidspolitiek geblokkeerd. Washington hield met een veto een resolutie van de VN-Veiligheidsraad tegen die zich uitspreekt tegen de Israëlische veiligheidsbarrière op de Westelijke Jordaanoever.

Buitenlandredactie
15 October 2003 09:55Gewijzigd op 14 November 2020 00:38

Washington wilde het aanvankelijk niet tot zijn gebruikelijke veto bij anti-Israëlische resoluties laten komen. De delegatie pleitte voor uitstel om naar een compromis te zoeken. Arabische landen drongen echter aan op een onmiddellijke stemming over het voorstel, aldus Amerikaanse functionarissen. Amerika had al meteen duidelijk gemaakt de tekst niet te accepteren omdat die eenzijdig zou zijn.

Syrië, een van de tien tijdelijke leden van de Veiligheidsraad, wilde deze week een resolutie in stemming brengen uit naam van de Arabische Liga waarin de bouw van de veiligheidsmuur veroordeeld wordt.

De Palestijnse waarnemer bij de Verenigde Naties, Nasser Al-Kidwa, beschuldigde Israël van het bouwen van een muur „die alleen tot doel heeft het Israëlische grondgebied te vergroten” en die tot grote problemen in de Palestijnse gebieden leidt. De Israëlische VN-ambassadeur, Dan Gillerman, beschuldigde de Palestijnse Autoriteit ervan de bouw van de muur noodzakelijk te hebben gemaakt door niet op te treden tegen terreurgroepen die aanslagen plegen in Israël.

De Amerikaanse VN-ambassadeur, John Negroponte, zei dinsdag dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen terreuraanslagen en dat de Palestijnen zich de afgelopen jaren nauwelijks gekweten hebben van hun plicht aanslagen zo veel mogelijk te voorkomen.

Verscheidene andere bondgenoten van Israël hebben de veiligheidsmuur, waarvan Israël zegt dat het slechts een hek is dat snel weer kan worden afgebroken, wel veroordeeld. Groot-Brittannië zei dinsdag in de Veiligheidsraad dat Israël hoogstens een hek mag bouwen langs de ”Groene Lijn”, de grens tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever voor de Zesdaagse Oorlog van 1967. De huidige constructie kan volgens de Britse VN-ambassadeur uitgelegd worden als een consolidatie van de Israëlische controle over een deel van Westoever.

De Palestijnse leider Arafat en de Israëlische oppositieleider Shimon Peres zien positieve elementen aan het alternatieve vredesakkoord dat de Israëlische oppositie met Palestijnse onderhandelaars heeft gesloten.

Arafat ging niet in op de details van de overeenkomst, maar zei dinsdag wel: „Het is ons beleid om geen enkele poging te dwarsbomen om de vrede der dapperen te bereiken.” Peres zei dat het akkoord, dat geen officiële status heeft, elementen bevat die het een goed uitgangspunt maken voor nieuwe onderhandelingen.

Volgens het akkoord, dat nog niet is gepubliceerd, krijgen de Palestijnen een staat die de gehele Gazastrook en 98 procent van de Westelijke Jordaanoever omvat. Ook krijgen de Palestijnen de soevereiniteit over de meest omstreden heilige plaats, de Tempelberg in Jeruzalem. In ruil zien de Palestijnen grotendeels af van de terugkeer naar Israël van de Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen.

De Israëlische regering is furieus over het plan. „Het hart barst van woede, verbijstering en schaamte over de Israëliërs die dit akkoord hebben ondertekend”, schreef vice-premier Ehud Olmert in een artikel in de krant Yediot Ahronot. „Wie heeft deze groep toestemming gegeven Jeruzalem (…) op te geven?”

Een Israëlische man die vorige week is gearresteerd nadat hij een bom had verkocht aan een undercoveragent, blijkt er een heel bommenlaboratorium op na te hebben gehouden. In een appartement in Jeruzalem dat op naam staat van de 28-jarige verdachte, Hanan Yatgarov, vond de politie dinsdag explosieven, kant-en-klare bommen, Russische legeruniformen, politie-uniformen en ontstekingsmechanismen.

De Palestijnen hebben juni 2004 gekozen als nieuwe streefdatum voor verkiezingen, heeft minister Saeb Erekat dinsdag bekendgemaakt. Eigenlijk hadden de verkiezingen al in januari moeten worden gehouden, maar vanwege de bezetting van de Palestijnse steden door Israël en de daarmee gepaard gaande beperking van de bewegingsvrijheid werden die voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Erekat zei dat maandag was besloten te proberen in juni verkiezingen te organiseren voor een president, parlement en gemeenteraden.

De ruzie tussen de Palestijnse leider Yasser Arafat en premier Ahmed Qurei is dinsdag verder opgelopen. Na een bijeenkomst van de Palestijnse Nationale Veiligheidsraad antwoordde Qurei ontkennend op de vraag of Hakam Balawi waarnemend minister van Binnenlandse Zaken is in het noodkabinet dat Qurei sinds een week aanvoert. Hij zei dat de Nationale Veiligheidsraad de portefeuille van Binnenlandse Zaken beheert tot het mandaat van het noodkabinet over drie weken afloopt.

Balawi werd maandag op Binnenlandse Zaken benoemd door Arafat, zeer tegen de zin van Qurei, die een andere kandidaat op het oog had. Zondag had Qurei al laten weten dat hij vanwege de onenigheid met Arafat opstapt als hij zijn termijn van vier weken heeft afgemaakt.

Arafat bevestigde dinsdag de benoeming van Balawi, een van zijn oude getrouwen. Hij zei dat Balawi „geen minister van Binnenlandse Zaken, maar waarnemend minister van Binnenlandse Zaken” is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer