Binnenland

„Berekening verhuurdersheffing klopt niet”

DEN HAAG (ANP) – De Eerste en Tweede Kamer moeten de gevolgen van de verhuurdersheffing nogmaals laten narekenen. Dat vindt Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties. Volgens Aedes heeft minister Stef Blok van Wonen de extra huurinkomsten van de corporaties in zijn berekeningen namelijk te hoog ingeschat en de heffing die verhuurders aan het rijk moeten afdragen te laag.

11 March 2013 18:18Gewijzigd op 15 November 2020 02:25

Ook heeft de minister de bijdragen die corporaties de komende jaren moeten betalen voor bijvoorbeeld de sanering van Vestia, niet in zijn analyse opgenomen. „Als je daar wel rekening mee houdt, komen we voorlopig ieder jaar een dik miljard tekort. Dat vang je niet op met efficiënter werken en meer huizen verkopen”, zegt Aedes-voorzitter Marc Calon.

De Eerste Kamer vergadert deze week over de Bloks plan voor een inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli. Die moet ertoe leiden dat meer scheefwoners ervoor kiezen om een huis te kopen. Het opschroeven van de huren moeten de corporaties en andere verhuurders zoveel geld opleveren dat ze een verhuurdersheffing van 1,7 miljard euro kunnen betalen.

Volgens Aedes zullen veel corporaties echter in de financiële problemen komen als gevolg van de maatregelen. De organisatie probeert de politiek nog door middel van lobby en argumenten op andere gedachten te brengen, maar sluit niet uit juridische stappen te ondernemen als dat nodig wordt.

Een woordvoerder van minister Blok stelt dat de berekeningen van Aedes „niet alleen onvolledig maar ook veel te conservatief lijken over de extra huuropbrengsten voor de corporaties”. Volgens hem kunnen corporaties ook op andere manieren geld binnenhalen: door efficiënter te werken en door bezit te verkopen.

De sanering van Vestia is in het rapport van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) van vorige week wel meegenomen, stelt hij. In 2017 overstijgen de huuropbrengsten de verhuurderheffing. In de jaren ervoor kan er een verschil zijn, maar veel veel corporaties zijn grosso modo nog altijd vermogend, aldus de woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer