Rotterdam beschermt werk met subsidie
De 11.000 Rotterdammers met een gesubsidieerde baan hoeven de komende drie jaar niet voor ontslag te vrezen. Die garantie gaf wethouder Van der Tak (Sociale Integratie) dinsdag.
Rotterdam moet door de nieuwe Wet werk en bijstand flink bezuinigen, maar ontziet de gesubsidieerde arbeid.
Het gemeentebestuur gaat deze banen omzetten in zogenoemde reïntegratieplaatsen, overgangsplekken waarin mensen via stages en opleidingen doorstromen naar regulier werk. De uitvoering daarvan komt grotendeels in handen van particuliere bedrijven.
Rotterdam wil onder het motto ”Streng, sociaal en rechtvaardig” de bijna 40.000 inwoners die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering zo veel mogelijk aan het werk helpen. De gemeenten worden volgens de vorige week aangenomen Wet werk en bijstand zelf volledig verantwoordelijk voor de financiering van de uitkeringen. Rotterdam loopt door het hoge aantal werklozen en bijstandstrekkers forse financiële risico’s.
De stad moet van het Rijk ook nog flink bezuinigen, 58 miljoen euro op het werkgelegenheidsbeleid en in 2004 18 miljoen euro op de bijzondere bijstand. Rotterdam denkt die klappen onder meer op te kunnen vangen door te investeren in reïntegratieplaatsen.
Van der Tak ziet vooral kansen in de bouw en de haven. Het college wil met werkgevers afspraken maken om mensen in dienst te nemen. De eerste (leer)jaren betaalt de gemeente dan loonkostensubsidie. De gemeente neemt zelf ook meer personeel in dienst. De dienst multibedrijven, waar mensen met een handicap onder aangepaste omstandigheden werken, wordt opgeheven. Zij kunnen voortaan bij gemeentelijke diensten zoals stadstoezicht of het lokale openbaarvervoerbedrijf RET terecht.
Fraude met uitkeringen zal harder worden bestreden. Volgens Van der Tak heeft de gemeente de „mensen die met een Mercedes naar de sociale dienst komen” al aardig kunnen aanpakken, maar zal de controle nog strenger worden.
Voor de mensen die aantoonbaar niet kunnen werken, wil Rotterdam een sociaal vangnet blijven bieden. De bijzondere bijstand wordt wel uitgekleed. Het is voortaan ook verboden naast de uitkering bij te verdienen. Van der Tak heeft voor projecten zoals de verkoop van straatkranten en het uitzendbureau voor verslaafden Topscore een uitzondering bedacht. Op grond van een gemeentelijke verordening kunnen ze jaarlijks 700 euro vergoeding ontvangen. Wel verdwijnt de ”formulierenbrigade”, een gemeentelijk initiatief om minima te helpen formulieren voor allerlei voorzieningen in te vullen.
Rotterdam vindt de rijksbezuiniging op de bijzondere bijstand overigens veel te ver gaan. „Onaanvaardbaar”, zei CDA-wethouder Van der Tak. „De overheid moet dat zeker met de helft corrigeren.”