Bezorgdheid over aantal uitingen van antisemitisme
ARNHEM – Het aantal uitingen van antisemitisme in Nederland blijft hoog, zo blijkt uit jaarlijks onderzoek. In Arnhem is vorige week een huiswerkbegeleider bedreigd omdat hij racistische uitspraken van een groep Turkse jongeren over Joden veroordeelde.
Antisemitisme en ontkenningen van de Holocaust waren vorig jaar goed voor 28 procent van het aantal meldingen bij het Meldpunt Discriminatie Internet, zo werd zondag bekend. Daarmee is het de grootste categorie, gevolgd door haat tegen moslims (19 procent). „Gezien het kleine formaat van de Joodse gemeenschap in Nederland is dit gehalte aan antisemitisme zeer merkwaardig”, stelt het meldpunt. „Helaas is het hedendaagse antisemitisme bezig mainstream te worden, daarbij flink aangejaagd door internet.
Bij het ter perse gaan van ons jaarverslag is er opwinding over jongeren van Turkse afkomst op tv die vanuit kritiek op Israël antisemitisme bedrijven – iets wat op internet echter al jaren aan de orde van de dag is.”
Het meldpunt doelt op onrust die in Arnhem is ontstaan na een uitzending van het televisieprogramma Onbevoegd Gezag van de NTR. Daarin deed een groep Turkse jongeren racistische uitspraken over Joden. Een van de jongens zei dat hij „wel tevreden” is over wat Hitler met Joden heeft gedaan.
De huiswerkbegeleider van de jongeren veroordeelde de uitlatingen. Naar aanleiding daarvan is hij bedreigd en heeft hij op advies van burgemeester Krikke van Arnhem zijn woning tijdelijk verlaten.
Justitie onderzoekt de mogelijke bedreigingen aan het adres van de Arnhemse huiswerkbegeleider. PvdA-Kamerlid Marcouch is bij hem langs geweest en vindt dat hij steun verdient.
Naar aanleiding van het incident hebben organisaties zoals het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles premier Rutte gevraagd onderzoek te doen naar Jodenhaat. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël zegt dat de Jodenhaat onder Nederlandse jongeren zorgelijk is.
Het meldpunt betreurt het dat de overheid de financiering na vijftien jaar heeft stopgezet. Voor dit jaar is er alternatieve financiering gevonden. „Het jaarverslag 2012 bewijst dat wij nog steeds hard nodig zijn.”