Buitenland

Oekraïne verwacht vrijhandelszone met EU

DEN HAAG (ANP) – Oekraïne is zeer optimistisch gestemd om nog dit jaar tot vergaande samenwerking met de Europese Unie te komen. De ondertekening van een associatie-overeenkomst in november dit jaar in Vilnius is de laatste stap die daarvoor nodig is. „In feite ontstaat dan een grote vrijhandelszone die van groot wederzijds belang is voor Oekraïne en de EU”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Leonid Kozhara in een interview met het ANP.

11 March 2013 07:39Gewijzigd op 15 November 2020 02:23

Oekraïne, dat sinds 2008 met de EU onderhandelt over een Association Agreement, moet nog wel wat hobbels wegwerken voor de ondertekening een feit is. Maar op de terreinen waar de EU voorwaarden stelde, heeft het land volgens Kozhara „inmiddels beslissende stappen” genomen. „Recentelijk heeft de regering instructies gegeven voor een programma van hervormingen die in lijn zijn met de laatste rapportage van de EU. Ik denk dat we in november dan ook definitief groen licht krijgen.”

De Europese Unie stelde criteria voor eerlijke verkiezingen, voor het uitblijven van zogeheten ‘selectieve rechtspraak’ en andere hervormingen. Dat heeft inmiddels geresulteerd in een nieuwe kieswet en brede hervormingen in zowel de publieke als private sector, aldus Kozhara. Het gaat bijvoorbeeld om een beter investeringsklimaat, verbeteringen in het ondernemingsrecht en van de rechtspraak.

Over het punt van selectieve rechtspraak is Kozhara eenduidig: „Als met selectieve rechtspraak wordt bedoeld een systeem van repressie dan zeg ik: zo’n systeem bestaat niet in Oekraïne. Over een paar specifieke gevallen (zoals dat van de gedetineerde ex-premier Joelia Timosjenko. red.) boeken we in de gesprekken met de EU vooruitgang. Op een manier die voor de EU acceptabel is.”

Oekraïne ziet deze gevallen in een bredere context van de strijd tegen corruptie. Kozhara: „President Viktor Janoekovitsj vecht al sinds zijn aantreden op een breed front tegen corruptie. Er lopen inmiddels 400 zaken tegen ambtenaren wegens corruptie, waaronder 200 voormalige regeringsfunctionarissen. Maar er lopen ook steeds meer onderzoeken tegen huidige regeringsfunctionarissen. Sommigen zitten in de gevangenis.”

Verdere Europese integratie blijft een grote prioriteit voor Oekraïne. Een vrijhandelszone met de EU biedt kansen investeerders aan te trekken en de potentieel grote voorraden aan fossiele brandstoffen aan te boren. De Nederlandse oliegigant Shell nam een paar weken terug al een voorschotje door de ondertekening van een miljardenovereenkomst met Oekraïne voor de winning van schaliegas. Het contract met een waarde van 10 miljard dollar is de grootste buitenlandse investering ooit in Oekraïne.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer