Meditatie en muziek bij Goudse kerkramen
GOUDA – De oude glas-in-loodramen van de Sint-Janskerk in Gouda zijn beroemd. Ze lenen zich ook uitstekend voor een meditatief moment. Daar wordt komende weken invulling aan gegeven.
Dat gebeurt rond een expositie over zogeheten kartons. Dat zijn de originele ontwerpen voor de ramen in de grote kerk van Gouda die later op schaal 1:1 zijn uitgevoerd in glas. De tekeningen dateren uit 1556. Ze worden toegeschreven aan leerlingen van de 16e-eeuwse Goudse glazenier Dirck Crabeth. Het is volgens het Museum Gouda „een wonder” dat deze tekeningen eeuwenlang zo gaaf bewaard zijn gebleven. De kartons zijn te zien in het museum op de tentoonstelling ”Breekbaar erfgoed”.
De kartons geven afbeeldingen weer van het lijden van Christus. De lijdenstijd leent zich ervoor niet alleen kunstzinnig naar de ramen te kijken, maar er ook een overdenking bij te houden, dachten de organisatoren. Daarom kunnen geïnteresseerden vanavond en 18 en 25 maart in de Sint-Jan luisteren naar kunsthistorische én theologische beschouwingen over de afbeeldingen op de ramen en kartons. De avonden –vrije entree– worden omlijst met koormuziek.
Bij de vorige week geopende Goudse expositie is ook een boekje verschenen met de titel: ”Breekbaar erfgoed. De glazen in de Van der Vormkapel”. Het is van de hand van Koen Goudriaan. Hij beschrijft daarin de zeven zogeheten Regulierenglazen uit de 16e eeuw die in 1934 zijn ondergebracht in de speciaal daarvoor gebouwde kapel in de tuin achter het koor van de Goudse Sint-Janskerk. Ze waren bestemd voor een kloosterkapel.
Na de Hervorming zijn de kostbare glazen van de ondergang gered dankzij het Goudse stadsbestuur. Ze werden in 1580 in enkele lege vensters van de Sint-Janskerk geplaatst, totdat ze na restauratie een plek kregen in de Van der Vormkapel. Daar zijn ze nu te bewonderen.
De kartons zijn tot en met 5 mei te zien in de Gasthuiskapel van Museum Gouda. De ramen zijn te bezichtigen in de Van der Vormkapel in de Sint-Janskerk.