Kerk & religie

Actie voor bibliotheek TUA van start

APELDOORN – De Theologische Universiteit in Apeldoorn (TUA) verspreidt deze week in alle christelijke gereformeerde en Nederlands gereformeerde kerken een informatieblad om donateurs te werven voor haar bibliotheek.

Kerkredactie
8 March 2013 14:56Gewijzigd op 15 November 2020 02:23
Gebouw van de bibliotheek van de TUA. Foto RD
Gebouw van de bibliotheek van de TUA. Foto RD

Aanleiding is het besluit van de Vrouwenactie Bibliotheek Theologische Universiteit (BTU) om te stoppen met het inzamelen van geld voor de bibliotheek. Het comité maakte eerder dit jaar in het christelijke gereformeerde kerkblad De Wekker bekend de oude traditie niet langer te kunnen voortzetten, vanwege teruglopende inkomsten en moeite met het vinden van nieuwe plaatselijke correspondenten. Bijna de helft van de gemeenten deed bovendien niet mee, aldus woordvoersters.

De TUA hoopt kerken uit de „volle breedte” van de CGK weer bij de bibliotheek te betrekken, zodat het functioneren van de bibliotheek niet in gevaar komt, aldus bibliothecaris Nikè van der Mijden-Groenendijk. „Het comité gaf terecht aan dat ons hele kerkverband door de bibliotheek aan de TUA wordt gediend, omdat hier onze predikanten worden opgeleid. Het zou mooi zijn als we dat terug gaan zien in de machtigingen die we hopen binnen te krijgen.” Ook de Nederlands Gereformeerde Kerken zijn in de actie betrokken, omdat ook hun predikantsopleiding aan de universiteit in Apeldoorn plaatsvindt.

Wat gebeurt er als deze actie niet slaagt?

„Ik kan me dat niet voorstellen, maar dan veroudert de collectie en gaat de dienstverlening aan de gebruikers achteruit. Ik moet er niet aan denken dat dat gebeurt, want wat is een universiteit zonder bibliotheek. Ontwikkelingen gaan door, en het is voor predikanten van het grootste belang om te weten wat er speelt om oppervlakkige theologie te voorkomen. De Bijbel en de Reformatie worden steeds weer opnieuw ontdekt en als gereformeerde universiteit wil je daarin betrokken blijven.”

Is een bibliotheek nog wel van deze tijd?

„Internet heeft natuurlijk veel veranderd. In ons aanschafbeleid houden we daar ook zeker rekening mee, maar het digitale tijdperk betekent niet dat alle literatuur en informatie gratis is. Daarnaast is het toegankelijk maken hiervan heel belangrijk. We doen dan ook het nodige aan digitale ontsluiting van tijdschriften en brochures, onder andere via deelname aan Digibron. Maar grondige overdenking vraagt om meer dan een zoekmachine.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer