Binnenland

„Bezwaarmaker WOZ schiet zichzelf in de voet”

DEN HAAG – Reclames van handige bureautjes moedigen mensen aan bezwaar te maken tegen de geschatte WOZ-waarde van hun huis. Maar het verkregen voordeel ketst net zo hard weer terug. „Het is verrijking over de rug van de belastingbetaler.”

Niek Stam
8 March 2013 14:56Gewijzigd op 15 November 2020 02:23
Reclames van handige bureautjes moedigen mensen aan bezwaar te maken tegen de geschatte WOZ-waarde van hun huis. Maar het verkregen voordeel ketst net zo hard weer terug. „Het is verrijking over de rug van de belastingbetaler.” Foto ANP
Reclames van handige bureautjes moedigen mensen aan bezwaar te maken tegen de geschatte WOZ-waarde van hun huis. Maar het verkregen voordeel ketst net zo hard weer terug. „Het is verrijking over de rug van de belastingbetaler.” Foto ANP

„GRATIS WOZ-bezwaarschrift”, „WOZ Waarde Te Hoog? TiP”, en „Bespaar honderden euro’s bij WozMeldPunt.nl.” Een hausse van reclamemails en -spotjes brengt huiseigenaren momenteel aan het twijfelen over de juistheid van de WOZ-waarde die ze onlangs weer van hun gemeente te zien kregen.

Het is een ware hype, die zorgt dat er dit jaar een stortvloed aan bezwaarschriften bij gemeenten binnenrolt. Op grond van de WOZ (Waardering onroerende zaken) wordt immers de onroerendezaakbelasting (ozb) berekend. Een lagere WOZ-waarde scheelt dus geld.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet het allemaal met lede ogen aan. Woordvoerster Liane ter Maat klaagt: „Sinds de opkomst van de no cure, no pay-bureautjes hebben de gemeenten er per klacht voor honderden euro’s extra werk aan. En bezwaar maken loont lang niet altijd.”

Het enige wat de stroom van bezwaren –die stuk voor stuk moeten worden behandeld– voorlopig dus oplevert, is extra werk voor de gemeenten. Terwijl er voor de klagers een addertje onder het gras zit. De verkregen winst kaatst namelijk op hen terug, aldus ondernemer Hylco Mulder uit Thesinge (Gr.) vandaag in een opiniestuk in deze krant.

Mulder stelt dat de belastingbetaler door deze bureaus uiteindelijk slechter af is. „Voor ieder toegewezen bezwaar doen deze namelijk beroep op de wettelijk vastgestelde maximale proceskostenvergoeding van de overheid van 712 euro.”

Vermenigvuldig dat met de duizenden bezwaarschriften die momenteel bij de gemeenten binnenstromen en tel er de gemeentelijke kosten van de behandeling van het bezwaarschrift bij op, en deze operatie kost kapitalen, zegt Mulder. De bezwaarmaker schiet zichzelf dus in de voet. „Het is een vorm van verrijking, juist over de rug van de belastingbetaler.”

Ter Maat bevestigt dit. „Het klopt dat het merendeel van de bezwaren, als die al worden toegewezen, niet veel oplevert. Reken maar uit: als de ingeschatte WOZ-waarde met 10.000 euro wordt verlaagd, daalt de uiteindelijke ozb met iets meer dan een tientje.”

De VNG heeft het probleem inmiddels aangekaart in Den Haag, en zegt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken met een regeling bezig is. „Iedereen moet uiteraard het recht houden om bezwaar te maken, maar de kosten en de baten zijn nu uit balans.”

Het praatje dat WOZ-waarden massaal te hoog worden ingeschat, nuanceert Ter Maat. „Vorig jaar diende 3,4 procent van alle huizenbezitters bezwaar in, waarvan maar de helft geheel of gedeeltelijk werd toegekend. En 96,6 procent ging er dus gewoon mee akkoord.”

De bureaus vindt Ter Maat sowieso overbodig. „Een simpel telefoontje naar de gemeente is in bijna alle gevallen voldoende, ook als een te hoog bedrag moet worden bijgesteld. Dat kost vrijwel niets en het scheelt enorm veel gedoe.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer