Kamer kritisch over zelfreflectie bij SNS-top
DEN HAAG (ANP) – Kamerleden van vooral het CDA en SP zijn kritisch over de manier waarop de SNS-top terugkijkt op de teloorgang van de bank de afgelopen jaren. Dat bleek vrijdag in een hoorzitting met commissarissen van SNS en vertegenwoordigers van accountant KPMG.
„Ik mis de kritische zelfreflectie”, zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum halverwege de hoorzitting. „Als ik uw verhaal samenvat, is bij de overname van Property Finance alles volgens de regels verlopen, toen overkwam ons de crisis en daarna zijn we met de afbouw van de vastgoedportefeuille begonnen.”
Ook SP-Kamerlid Arnold Merkies stoorde zich aan het beeld dat SNS rond de aankoop van de vastgoedportefeuille in 2006, die de bank in de jaren erna als een molensteen om de nek hing, niets verkeerd zou hebben gedaan.
D66-Kamerlid Wouter Koolmees vroeg de huidige voorzitter van de raad van commissarissen, Piero Overmars, waarom SNS in 2009 niet besloten had om helemaal ‘schoon schip’ te maken met de vastgoedportefeuille.
Overmars antwoordde dat wel degelijk „eindeloos geprobeerd is” om die vastgoedpoot helemaal apart te zetten. Maar daarvoor was extra geld nodig, dat er niet was. Waarom de Nederlandse staat niet hielp om een aparte rommelbank binnen SNS op te richten om daar Property Finance in te isoleren, kon hij niet zeggen.
Overmars zei ook dat de recente aanhoudingen van oud-SNS-medewerkers vanwege mogelijke fraude losstaan van de nationalisatie van de bank. Volgens hem heeft de bank de afgelopen jaren altijd actie ondernomen bij alle geluiden over fraude. Er is een uitgebreide regeling voor incidenten en een website voor klokkenluiders. Merkies van de SP en Henk Nijboer van de PvdA stelden daar vraagtekens bij.
Volgens Overmars heeft de aangifte van fraude op 8 februari niets te maken met de nationalisatie op 1 februari. Het onderzoek liep al langer. „Er is doorgepakt op het moment dat er voldoende bewijsmateriaal was.”