Platform Refo500 organiseert vier debatavonden
HASSELT – Het concilie van Trente, dat 450 jaar geleden werd afgesloten, is bekender bij protestanten dan bij rooms-katholieken. „Het feit althans, de inhoud ervan is bij beide groepen niet goed bekend”, zegt prof. dr. H. J. Selderhuis in aanloop naar vier debatavonden tussen rooms-katholieken en protestanten over de toekomst van de kerk in Nederland.
Op het concilie en ook in de nu 450 jaar oude Heidelbergse Catechimus spraken rooms-katholieken en protestanten vervloekingen uit over elkaars leer. „Doel van de avonden in maart en april is mensen binnen en buiten de kerk laten zien wat dat betekend heeft en betekent voor nu, een tijd waarin een grensrechter sterft na mishandeling, waarin moorden plaatsenvinden en fraudezaken aan het licht komen”, aldus prof. Selderhuis, directeur van Refo500 en hoogleraar kerkgeschiedenis en kerkrecht aan de Theologische Universiteit Apeldoorn.
Samen met de Katholieke Vereniging voor Oecumene, de Vereniging Protestants Nederland, het Nederlands Dagblad, het Reformatorisch Dagblad en Zendtijd voor Kerken is dit initiatief van Refo500 tot stand gekomen. „Het gaat niet om een verborgen oecumenische actie, maar om een debat waarin bekende protestanten en rooms-katholieken met elkaar spreken over de toekomst van de kerk.”
Thema’s van de vier avonden zijn: ”Verzuild”, ”Verloren”, ”Verloederd” en ”Verstard”. Deelnemers zijn onder anderen dr. W. van Vlastuin, dr. Antoine Bodar en dr. A. J. Plaisier. De Reformatorische Omroep zendt de avonden uit.
Waarom is er gekozen voor het thema ”Verloederd”?
„Vanuit alle vier de thema’s kun je met elkaar in debat gaan over de situatie waarin onze samenleving nu verkeert. Als het gaat over verloedering, valt te denken aan zaken als huwelijk, geld en goed, en macht. Wat zeggen de Heidelberger en het concilie van Trente hierover? En wat is daarvan relevant voor nu?”
De Heidelberger kennen we. Weten protestanten ook van het concilie van Trente?
„Het concilie is bekender onder protestanten dan onder rooms-katholieken. Het feit althans. De inhoud ervan is bij beide groepen niet goed bekend. Toch zijn de consequenties ervan tot op de dag van vandaag zichtbaar. Hier werd de breuk tussen protestanten en rooms-katholieken definitief. De verzuiling kreeg haar huidige vorm. In de Rooms-Katholieke Kerk werden de regels voor het celibaat vastgelegd, iets waar de kerk nog altijd aan vasthoudt en wat volgens velen tot grote problemen heeft geleid.”
In de debatten, waarvan de eerste plaatsvindt in Gouda op 19 maart, zal de vraag aan de orde komen wat de genoemde vervloekingen hebben opgeleverd. „Kunnen rooms-katholieken en protestanten elkaar en de samenleving nog tot zegen zijn? Moeten ze weer samengaan? Dit zijn belangrijke vragen als je kijkt naar de situatie in Nederland”, erkent de Apeldoornse hoogleraar. „De Rooms-Katholieke Kerk moet gebouwen afstoten en de Protestantse Kerk eveneens. Dit roept de vraag op: wat heeft dit behoudende reformatorische kerken te zeggen?”
De Reformatorische Omroep zendt de avonden uit, en deze uitzendingen zijn te bekijken via www.rd.nl .