„Risicogroepen screenen bij Q-koortsuitbraak”
UTRECHT (ANP) – Bij een nieuwe Q-koortsepidemie moeten mensen met een verhoogd risico preventief worden gecontroleerd op besmetting. Arts-onderzoeker Linda Kampschreur van het Universitair Medisch Centrum Utrecht adviseert dat in haar proefschrift.
Kampschreur vond uit dat patiënten met een verwijde lichaamsslagader, met een bypass of vaatprothese en patiënten die zijn geopereerd aan hartkleppen, 10 tot 20 keer zo veel kans lopen op chronische Q-koorts. De risicogroep is ongeveer 1 procent van de bevolking.
Hoewel de kans op chronische Q-koorts klein is, zijn de mogelijke gevolgen ernstig. Bij chronische Q-koorts veroorzaakt de bacterie een ontsteking van bloedvaten of hartkleppen. Dat kan gevaarlijk zijn omdat daardoor verwijde bloedvaten kunnen scheuren, vaatprotheses gaan lekken, of hartkleppen slechter gaan werken.
Als een patiënt inderdaad besmet is met de Q-koortsbacterie, kunnen antibiotica helpen. Eventueel kan zelfs een operatie van ontstoken bloedvaten of hartklep worden overwogen.
Chronische Q-koorts is vanwege uiteenlopende klachten moeilijk op te sporen. In Nederland zijn ongeveer 300 mensen met chronische Q-koorts.
Vooral Brabant werd in tussen 2007 en 2010 getroffen door de grootste Q-koortsuitbraak ooit. Bij ruim 4000 mensen werd acute Q-koorts vastgesteld. De bacterie verspreidde zich vanuit besmette melkgeitenhouderijen.
Kampschreur promoveert op 15 maart.