Brusselse boetes lopen in de miljarden
BRUSSEL (ANP) – Microsoft kreeg woensdag een boete van 561 miljoen euro van Brussel, nadat het in 2008 al 860 miljoen euro moest betalen en ook andere boetes kreeg opgelegd. Het is lang niet het enige concern dat de afgelopen jaren heeft moeten bloeden voor het overtreden van Europese regels. Een overzicht:
Januari 2013: Het Spaanse telecomconcern Telefónica krijgt een boete van bijna 67 miljoen euro vanwege verboden afspraken met de Portugese concurrent Portugal Telecom.
December 2012: Philips en zes andere elektronicabedrijven moeten 1,47 miljard euro betalen omdat ze verboden prijsafspraken hebben gemaakt over onderdelen van televisies en computers. De schadepost voor Philips alleen is al ruim 313 miljoen euro.
April 2011: Unilever en het Amerikaanse Procter & Gamble worden voor honderden miljoenen euro’s beboet wegens kartelafspraken over waspoeders en vaatwasmiddelen. De boete voor Unilever is 104 miljoen euro, Procter & Gamble moet 211 miljoen betalen.
November 2010: Air France-KLM en andere luchtvaartmaatschappijen krijgen een boete voor kartelvorming. De totale boete is 799 miljoen euro. Air France moet ruim 182 miljoen euro betalen, KLM ruim 127 miljoen. Martinair moet 29,5 miljoen euro ophoesten.
November 2009: 24 bedrijven, waaronder AkzoNobel, krijgen een boete voor het maken van kartelafspraken in de plasticindustrie. De totale boete is 173 miljoen. Akzo moet 40 miljoen betalen.
Juli 2009: De energiebedrijven E.on en GDF Suez krijgen een boete van 553 miljoen euro elk, samen ruim 1,1 miljard euro. De Duitse en Franse bedrijven blijken illegale afspraken te hebben gemaakt over marktverdeling.
Mei 2009: De Amerikaanse chipproducent Intel heeft Europese concurrentieregels overtreden. Toenmalig eurocommissaris Neelie Kroes bestraft dat met een torenhoge boete van 1,06 miljard euro.
December 2007: Producenten van chloropreen rubber moet 243,2 miljoen euro betalen. Het kartel maakte onderling verboden prijsafspraken tussen 1993 en 2002. De boetes zijn voor de bedrijven Bayer, Denka, DuPont, Dow, ENI en Tosoh.
April 2007: De bierbrouwers Heineken, Grolsch en Bavaria moeten samen 274 miljoen euro boete betalen omdat ze illegale prijsafspraken hebben gemaakt. De boete voor Grolsch wordt later nietig verklaard, de boetes voor de andere twee bedrijven verlaagd.
De Europese Commissie, die de straffen oplegt, benadrukt dat de boetes in de Europese begroting vloeien. Zij verlagen automatisch de contributies van de EU-lidstaten aan Brussel, wat dus van voordeel is voor de Europese belastingbetaler.