Buitenland

ISAF nu actief in heel Afghanistan

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandagnacht besloten het werkterrein van de internationale stabilisatiemacht in Afghanistan (ISAF) uit te breiden van de hoofdstad Kabul naar de rest van het land, waaronder de noordelijke stad Kunduz.

Buitenlandredactie
14 October 2003 10:34Gewijzigd op 14 November 2020 00:38

De raad aanvaardde een daartoe strekkend voorstel van Duitsland met algemene stemmen.

De 5500 man sterke vredesmacht staat onder commando van de NAVO, die het bevel in augustus overnam van Duitsland en Nederland. Duitse en Canadese militairen vormen de hoofdmoot van de troepen.

De nieuwe missie in Noord-Afghanistan zal worden uitgevoerd door vooral Duitse militairen. De Duitse volksvertegenwoordiging moet nog wel instemmen met het sturen van 230 tot maximaal 450 militairen. Het nieuwe mandaat geldt voor twaalf maanden en komt mede op aandringen van de Afghaanse president Karzai. Hij ziet zijn hervormingen en herstelplannen gedwarsboomd door oplaaiend geweld.

Karzai zei eerder tegen het Duitse persbureau DPA dat hij Kunduz als een veilig gebied beschouwd. De VS willen hun manschappen in Kunduz, die niet onder het ISAF-commando vallen, stapsgewijs terugtrekken.

Grote delen van Afghanistan vallen momenteel de facto buiten de invloed van de centrale regering. Het zijn in de regio vooral lokale krijgsheren die de dienst uitmaken. Karzai waarschuwde de VN vorige maand dat radicale moslims het weer voor het zeggen kunnen krijgen, tenzij de internationale gemeenschap meer hulp en troepen stuurt voor de wederopbouw en de veiligheid.

De leiders van een koningsgezinde Afghaanse partij hebben gisteren felle kritiek geuit op president Karzai, die ongeschikt zou zijn voor het leiderschap van de regering en onvoldoende zou hebben gedaan aan het herstel van de veiligheid in het land. „Deze regering is niet in staat gebleken tegemoet te komen aan de wensen van het volk, met name ten aanzien van de veiligheid”, zei sultan Mahmud Ghazi, een neef van de bejaarde ex-koning Mohammad Zaher Shah. Ghazi’s plaatsvervanger Azizullah Wasefi sprak van een „niet rechtmatig gekozen regering.”

Ghazi en Wasefi zijn de leiders van de Beweging voor Nationale Eenheid, een monarchistische partij die echter niet wordt gesteund door Zaher Shah, die van zijn aanspraken op de troon heeft afgezien. Karzai werd in juni 2002 door een kiescollege, de Loya Jirga, gekozen als hoofd van een overgangsregering.

Ghazi zei dat de regering meer moet doen om ervoor te zorgen dat de presidentsverkiezingen van juni 2004 niet mislukken door het optreden van provinciale krijgsheren. De regering nam zondag een kieswet aan die krijgsheren politieke activiteiten verbiedt als zij geen afstand doen van hun privélegers, maar het is onduidelijk hoe zij denkt de wet uit te voeren.

Het proces dat een nieuwe grondwet moet opleveren, schiet in de ogen van de Beweging van Nationale Eenheid op tal van punten tekort. Wasefi hekelde het gebrek aan transparantie en manipulatie door Karzai’s aanhangers. „De grondwet is een mislukking”, concludeerde hij.

Volgens bronnen voorziet het document in een islamitische staat, die echter niet wordt geregeerd op basis van de islamitische wet, de sharia. Ook is er geen speciale rol weggelegd voor de koning. Het is het plan dat het ontwerp wordt besproken en geratificeerd door een 500 leden tellende raad. De bijeenkomst stond aanvankelijk gepland voor oktober, maar is op verzoek van Karzai uitgesteld tot december.

Karzai is recentelijk ook onder vuur gekomen van de Noordelijke Alliantie, waarvan de leider, minister van defensie Mohammed Fahim, vorige week zei dat hij voor de verkiezingen van 2004 weinig ziet in verlenging van het huidige coalitiebewind. „Met coalitieregeringen zijn in Afghanistan geen goede ervaringen opgedaan”, zei Fahim in een verwijzing naar de partijstrijd die de Afghaanse politiek van 1992 tot 1996 kenmerkte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer