„Schrift in NGK-rapport onvoldoende geopend”
De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) betreuren het dat in het Nederlands gereformeerde rapport over de vrouw in het ambt, onvoldoende aansluiting bij de Schrift is gezocht.
In het rapport ”Vrouwelijke ouderlingen en predikanten?” dat in juni verscheen, doet een landelijke Nederlands gereformeerde commissie de aanbeveling de ambten van ouderling en predikant ook voor vrouwen open te stellen. Destijds vroegen zij om een reactie van deputaten eenheid van de GKV en de CGK, die nu door beide op schrift is gesteld. In deze kerken is het ambt gesloten voor vrouwen.
„Het is niet zozeer de uitkomst van het rapport die ons zorgen baart”, zegt ds. H. ten Brinke van deputaten kerkelijke eenheid (DKE) van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. „In onze kerken kennen we het ambt van de vrouw niet, maar ik kan me wel voorstellen dat de discussie speelt. We hebben vooral bezwaren ten aanzien van de redenering achter de uitkomst van dit rapport. De overweging van de NGK was: Wat past beter bij onze tijd? De cultuur heeft een te grote stem gekregen terwijl het Evangelie onvoldoende aan het woord is gekomen. Als je de cultuur van deze tijd doorslaggevend laat zijn, hoe zullen de beslissingen op andere punten dan gaan uitvallen?”
In een schriftelijke reactie van DKE staat: „Het rapport bepleit niet de weg van de schriftuitleg (exegese) -die loopt dood- maar die van het schriftverstaan (hermeneutiek). Daaronder verstaat het rapport: het begrijpen van een uitgelegd schriftdeel in onze huidige context. De keus voor of tegen de vrouw in het ambt komt uiteindelijk niet voort uit de Schrift zelf, maar uit de overtuiging van wat het beste past in onze geëmancipeerde cultuur.”
DKE constateert verder een manco in de verwerking van de schriftgegevens uit Genesis 1 en 2, over de verhouding tussen man en vrouw.
Over de gevolgen van dit rapport voor de gesprekken met de NGK wil ds. Ten Brinke nog geen uitspraken doen. „De Landelijke Vergadering 2004 moet nog over dit rapport besluiten. Bovendien hebben ze niet voor niets om een reactie gevraagd van de vrijgemaakten en de christelijke gereformeerden. Onze reactie zal worden meegenomen in de besluitvorming.”
Ook deputaten voor de eenheid van de gereformeerde belijders in Nederland van de CGK betreurt de hermeneutische keus van het rapport. „Omdat per saldo de Schrift op deze manier eerder gesloten dan geopend wordt.” Voor een inhoudelijk oordeel verwijzen deputaten naar de besluiten van de synode in 1998, zoals vastgelegd in het rapport ”Vrouw en ambt”.
Bij de deputaten is verder „een besef van bevreemding gerezen”, omdat een aantal gemeenten binnen het verband van de NGK al overgingen tot het aanstellen van vrouwelijke ouderlingen. „De besluitvorming rond een zo principiële kwestie is daarmee nogal belast”, staat in de schriftelijke reactie te lezen. Ook de CGK is met deze situaties geconfronteerd, omdat sommige plaatselijke gemeenten van de CGK en de NGK een samenwerkingsverband hebben.
Verdergaande openstelling van de ambten zal de ”kleine oecumene” niet ten goede komen, menen de deputaten. „Aanvaarding van de aanbeveling van het rapport zal als een zeer ernstige belemmering daartoe worden opgevat.”