Stoeptegelmepper Haren nog altijd niet gepakt
HAREN (ANP) – Tientallen mensen werden in de nacht van 21 op 22 september vorig jaar de dupe van de zogenoemde Facebookrellen in het Groningse dorp Haren. Ongeveer 100 jongeren zijn als verdachte van onder meer vernieling en mishandeling opgepakt. Maar juist voor het ernstigste geval, een 84-jarige man die in zijn tuin met een stoeptegel in het gezicht werd geslagen, hebben politie en justitie geen verdachte in beeld gekregen. Zelfs een beloning van 5000 euro leverde niet de gouden tip op.
Het liep die avond en nacht in het dorpje volledig uit de hand. Duizenden jongeren meldden zich in het dorpje nadat op Facebook de uitnodiging voor het verjaardagsfeestje van het meisje Merthe per ongeluk naar tienduizenden gebruikers van de sociale netwerksite werd gestuurd. De schade die de relschoppers aanrichtten, wordt geschat op circa 1 miljoen euro.
Vijf maanden trok de commissie uit voor het onderzoek naar de rellen. Onder leiding van Job Cohen werden onder meer circa 250 betrokkenen geïnterviewd en ruim een half miljoen tweets en zeker 50.000 Facebookberichten onder de loep gehouden. Ook vulden honderden jongeren een vragenlijst op internet in en werden uitspraken in mediaberichten nagetrokken.
Het onderzoek levert drie deelrapporten op die vrijdag op een persconferentie worden gepresenteerd. Daarin komt onder meer het optreden van de overheid aan de orde, gaat een rapport over de rol van sociale en traditionele media en komt de maatschappelijke dimensie rondom de rellen aan bod in het laatste rapport. Cohen presenteert niet alleen conclusies, maar doet ook aanbevelingen om soortgelijke rellen in de toekomst te voorkomen.
Uit een intern politierapport kwam eind januari al naar voren dat de politie tijdens de bewuste avond en in de voorbereiding de nodige steken heeft laten vallen. Zo raakte een deel van de ME-busjes de weg kwijt waardoor ze veel te laat in Haren aankwamen. De meeste agenten die een eind moesten maken aan het geweld, hadden daar helemaal niet de uitrusting voor. Maar ook bleek de interne communicatie zeer gebrekkig.
Een aantal verdachten heeft de politie in de kraag kunnen vatten door beelden van hen op tv te vertonen. De rechter veroordeelde tientallen jongeren tot veelal taakstraffen en korte gevangenisstraffen. Degenen die zijn veroordeeld, moeten geld storten in een speciaal schadefonds; volwassenen 500 euro en minderjarigen 250 euro.