President Bolivia zwicht voor druk
De Boliviaanse president Gonzalo Sanchez de Lozada heeft maandag bekendgemaakt af te zien van plannen voor de export van aardgas die hebben geleid tot massale protesten en de roep om zijn aftreden. De ongeregeldheden hebben de afgelopen twee weken bijna zestig mensen het leven gekost.
Ondanks de concessie van de president houden de onrust en de roep om zijn vertrek aan. Sanchez de Lozada herhaalde echter niet af te zullen treden of vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Het mandaat van de president loopt in 2007 af.
Minister van Ontwikkeling Jorge Torres trad maandag af uit protest tegen het beleid van Sanchez de Lozada. Vice-president Carlos Mesa zei het regeringsbeleid niet langer te steunen, maar bleef wel zitten.
De Boliviaanse hoofdstad La Paz was maandag praktisch geheel stilgelegd door een staking van het openbaar vervoer. Ook werd er opnieuw op grote schaal betoogd voor het aftreden van de president. Voor het presidentiële paleis in La Paz waren militairen opgesteld om de betogers op afstand te houden. In verscheidene andere plaatsen werden wegblokkades opgeworpen.
Tijdens gewelddadige confrontaties maandag in Bolivia tussen demonstranten en ordetroepen zijn zeker veertien personen om het leven gekomen. Het gaat om dertien burgers en een soldaat. Ongeveer honderd personen raakten gewond, meldde een organisatie voor de mensenrechten. Het totaalaantal doden door de aanhoudende demonstraties tegen de regering is daarmee opgelopen tot zeker 58.
De regering schat de beoogde inkomsten van de aardgasexport aan de Verenigde Staten en Mexico op ongeveer 1,5 miljard dollar per jaar. Vakbondsleiders en indianenleiders vinden echter dat het gas gebruikt moet worden door de Bolivianen zelf. Zij hebben herhaaldelijk tegen privatiseringsplannen van de regering geprotesteerd en voerden aan dat de verdiensten van de gasexport zouden belanden in de zakken van de rijken.
De regering stelde zondag de stad El Alto, grenzend aan La Paz, onder militair gezag, nadat er zich voor de derde achtereenvolgende dag botsingen tussen ordetroepen en betogers hadden voorgedaan. Ooggetuigen zeiden dat militairen in het weekeinde in de stad minstens vijf betogers hadden doodgeschoten. Het landelijke dodencijfer van twee weken onrust zou daarmee officieel zijn opgelopen tot zestien. Mensenrechtenactivisten noemen een dodencijfer van rond de twintig.
Sanchez de Lozada belegde maandagochtend een persconferentie waarop hij zei een nationale dialoog over de gasexport te willen houden. Voorlopig zal er geen gas worden geëxporteerd naar nieuwe markten. De organisatoren van de demonstraties zeiden dat het besluit geen einde zal maken aan de betogingen. Parlementslid Evo Morales noemde het aftreden van de president „de enige politieke oplossing van deze crisis.”
Het nu opgeschorte project voorzag in de export van aardgas van een enorme gasbel in de zuidelijke regio Tarija. De tegenstanders waren ook tegen het plan omdat het gas geëxporteerd zou worden via een Chileense haven. Bolivia verloor in 1879 in een oorlog met Chili zijn enige toegang tot de oceaan, een verlies dat nog altijd niet verwerkt is.