Doden bij verkiezingsgeweld in Kenia
MOMBASSA/NAIROBI (ANP) – Meerdere geweldsincidenten rond de verkiezingen in Kenia hebben maandag zeker 17 mensen het leven gekost. De doden vielen in de kuststrook waar een islamitische afscheidingsbeweging actief is. Er werden onder meer een stembureau en een politiepatrouille aangevallen. Onder de slachtoffers zijn negen agenten en andere beveiligers, twee burgers en zes aanvallers.
De politie beschuldigde de separatistische organisatie MRC ervan achter het geweld te zitten. Maar deze ontkende er iets mee te maken te hebben. „We zijn niet verantwoordelijk voor de aanslagen waar ook in deze regio”, aldus een MRC-woordvoerder.
De veiligheidsdiensten zijn in opperste staat van paraatheid gebracht na de geweldsuitbarsting bij de vorige verkiezingen. Meer dan 1000 Kenianen stierven in 2007/2008 in de strijd tussen rivaliserende stammen die de verkiezingsuitslag betwistten.
Bij de presidentsverkiezingen zijn de twee belangrijkste kanshebbers opnieuw afkomstig uit dezelfde rivaliserende stammen als in 2007: de Kikuyu’s en de Luo’s. Het gaat om respectievelijk vicepremier Uhuru Kenyatta en premier Raila Odinga. President Mwai Kibaki, die niet herkiesbaar is, had tot vreedzame verkiezingen opgeroepen.
Kenyatta is overigens aangeklaagd door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag; het begin van zijn proces staat gepland voor april. Hij heeft herhaaldelijk aangekondigd dat hij Kenia vanuit Nederland gaat regeren als hij tot president wordt gekozen.
Ondanks de geweldsincidenten verliepen de verkiezingen maandag „volgens de procedures”, zei de Nederlandse europarlementariër Jan Mulder (VVD), die als internationaal waarnemer toezicht houdt op de stembusgang. Mulder bezocht met een aantal collega’s zes stembureaus.
Het was er „overal rustig”, ook in Naivasha, een van de plaatsen waar het geweld na de vorige verkiezingen in 2007 bijzonder hevig was. De lange rijen wachtenden waren voor hem een signaal voor de „hang naar democratie” die leeft bij de Kenianen, die zich in 2010 met een referendum een nieuwe, meer democratische grondwet hebben gegeven.
Keniaanse kiezers stonden maandag al uren in de rij voordat de stembureaus opengingen. Veel burgers wilden uit vrees voor mogelijke onlusten zo vroeg mogelijk hun stem uitbrengen. In de hoofdstad Nairobi waren de rijen wachtenden soms kilometers lang.