Ei in Ede als visitekaartje van voedingssector
EDE – Een imposant ei in Ede moet hét visitekaartje van de Nederlandse (agrarische) voedingssector worden. Kennisinstellingen, bedrijven, overheden en consumenten ontmoeten elkaar in het World Food Center Nederland, dat waarschijnlijk in 2016 nabij het nieuwe intercitystation Ede-Wageningen wordt geopend. Dit jaar worden de plannen op haalbaarheid bekeken.
De Stichting World Food Centers ziet het centrum als „dé internationale etalage van de totale Nederlandse ”agro & food”-industrie en tuinbouw”, zegt voorzitter Therus Gieling. Kennis over voeding, gezondheid, duurzaamheid, productiemethoden en technische ontwikkelingen verspreiden is het doel. „De basis is samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Bedrijven en consumenten van over de hele wereld zijn welkom met hun vragen.”
Het opvallende ei zal onderdak bieden aan onder anderen chef-koks, producenten en veredelaars, detailhandel, boeren, vissers, tuinders en gezondheidsspecialisten. De komende tijd worden de plannen voor het centrum verder uitgewerkt. „Er valt nu nog niets concreets te zeggen over omvang, financiering, exacte invulling en meer van dat soort zaken. We hopen dat dat binnen een jaar duidelijk is”, aldus Gieling.
Voor de kenmerkende vorm van het centrum is gekozen omdat het ei symbool staat voor nieuw leven. Ede, waar al diverse belangrijke kenniscentra zijn gevestigd, is voor de doelstellingen van de Stichting World Food Centers „een centrale en goed bereikbare plek in Nederland.” Gieling: „Het intercitystation Ede-Wageningen wordt volledig vernieuwd en vergroot om een groeiende reizigersstroom te verwerken. Bovendien wordt de oostzijde van Ede, waar ons centrum komt, nog beter ontsloten naar de snelweg A12.”
Dat gemeenten in de regio zich als ”Food Valley” willen ontwikkelen tot ”hét agrofoodcentrum van Europa, de internationale topregio voor kennis en innovaties op het gebied van gezonde en duurzame voeding”, is voor World Food Centers geen reden geweest om Ede als locatie te kiezen. „In heel Nederland zijn sterke foodregio’s te onderscheiden, enkele zijn groter dan Food Valley. Het ging ons om de uitstekende bereikbaarheid en de goede ontwikkelmogelijkheden.”
Het ei in Ede moet „in binnen- én buitenland bekendstaan als dé plek voor alles wat met voeding te maken heeft en waar je op een uitdagende, inspirerende en interactieve manier van alles kunt beleven over voedsel, gebaseerd op gedegen kennis van wetenschappers en experts”, licht de Stichting World Food Centers toe. „We willen laten zien hoe belangrijk agro & food en tuinbouw zijn voor Nederland, voor economie, educatie, werkgelegenheid en welvaart. Ook zal het centrum bekendheid geven aan de voorname rol die Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen spelen bij het oppakken van grote uitdagingen op wereldniveau, zoals over- en ondervoeding en duurzaamheid. Het World Food Center Nederland zal zeker bijdragen aan verbetering van de voedingsketen wereldwijd: in kwaliteit, hoeveelheid en bereikbaarheid.”
Het ontwikkelen van nieuwe kennis is van groot belang voor de agro & food- en tuinbouwsector om ook in de toekomst motor van de Nederlandse economie te kunnen zijn, stelt de stichting. „Daarom wordt actief ingezet op het creëren van duurzame, innovatieve voedselsystemen en innovaties op het gebied van gezondheid, duurzaamheid, smaak en gemak. Door leerlingen en studenten van onderwijsinstellingen over de sector te informeren kan het centrum ook een stimulans zijn voor de toekomstige instroom van goed opgeleide arbeidskrachten.”