Feitenoverzicht Schipholbrand en rechtszaken
RIJSWIJK (ANP) – Ruim 7 jaar na de verwoestende brand in het cellencomlex op Schiphol-Oost volgde vrijdag vrijspraak voor Ahmed al-J. die in zijn cel een shagje wegschoot. De belangrijkste data van de Schipholbrand op een rij:
- 27 oktober 2005: een nachtelijke brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost kost het leven aan 11 illegalen die wachten op uitzetting.
7 november: de marechaussee houdt in het brandwondencentrum in Beverwijk de dan 25-jarige Libiër Ahmed al-J. aan. Hij zou de brand opzettelijk hebben aangestoken.
21 september 2006: een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bevat ongezouten kritiek op onder meer de brandveiligheid van het cellencomplex op Schiphol. De ministers Piet Hein Donner (Justitie) en Sybilla Dekker (VROM) stappen op.
29 mei 2007: het OM eist 5 jaar gevangenisstraf tegen Al-J. Hij zou de brand hebben veroorzaakt door in zijn cel een brandende sigarettenpeuk weg te schieten.
15 juni: de rechtbank in Haarlem veroordeelt Al-J. tot 3 jaar gevangenisstraf. Hij heeft „welbewust het risico aanvaard” dat er brand zou uitbreken. Al-J. gaat in beroep.
14 augustus 2009: het OM eist in hoger beroep een straf van 2 jaar en 24 dagen. Dat is even lang als het voorarrest van Al-J.
3 september: het hof in Amsterdam vindt Al-J. wel schuldig aan de brand, maar niet aan de dood van zijn medegedetineerden. Hij krijgt 1,5 jaar cel en hoeft niet meer de gevangenis in.
15 september: Al-J. wordt rond deze datum als ongewenst vreemdeling het land uitgezet.
5 november 2010: advocaat-generaal bij de Hoge Raad A. Machielse adviseert de Hoge Raad de uitspraak van het gerechtshof te vernietigen.
14 december: de Hoge Raad verwijst de zaak naar het hof in Den Haag. Het hof in Amsterdam had het verzoek een deskundige te benoemen niet zomaar mogen afwijzen. De deskundige kon volgens de Hoge Raad belangrijk zijn voor het beantwoorden van de vraag of sprake was van opzettelijke brandstichting.
3 november 2011: er wordt opnieuw onderzocht of de brand kon ontstaan door een weggeschoten shagje. Het hof in Den Haag wil verder eerst vaststellen of sprake was van schuld of opzet van Al-J. en pas daarna de zaak eventueel verder behandelen.
13 februari 2013: Het OM vindt dat er wel sprake is van opzet bij Al-J.
1 maart: Het gerechtshof spreekt Al-J vrij. Het is zo moeilijk om met het wegschieten van een shagje brand te stichten dat van opzet geen sprake is. Onvoorzichtigheid hoeft niet altijd tot straf te leiden, vindt het hof.