Analyse: Minister Blok politiek niet handig bezig
DEN HAAG – Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst ligt vandaag onder vuur in de Tweede Kamer. De bewindsman blijkt, hoewel zeer ervaren, nog geen handige politicus te zijn.
Als VVD-fractievoorzitter onder het eerste kabinet-Rutte (2010-2012) houdt Blok zich altijd op de achtergrond. Hij heeft er geen behoefte aan om zich te profileren. Premier Rutte is immers de onbetwiste partijleider. Het kost Blok (48) weinig moeite, want hij is een beschaafd en bescheiden mens. Dat blijkt ook in de periode dat hij ‘gewoon’ VVD-Kamerlid is; vanaf 1998 tot 2010.
Als ‘beloning’ voor zijn loyaliteit als Kamerlid en fractievoorzitter krijgt Blok in november vorig jaar het aanbod minister te worden. Weliswaar zonder eigen departement, maar toch.
Blok moest vandaag naar de Tweede Kamer komen om uit te leggen waarom hij een rapport over de huizenmarkt achterhield. Het niet of onjuist informeren van de Tweede Kamer is een politieke doodzonde.
SP-Kamerlid Jansen bond dinsdag de kat de bel aan. Volgens hem heeft Blok een rapport achtergehouden van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) over de effecten van huurverhogingen. In dat rapport staat dat de vraag naar huurwoningen met bijna 10 procent afneemt als de huurprijs stijgt. „De uitkomsten van dat rapport had iedereen kunnen voorspellen. Terwijl het rapport nota bene betaald is door zijn eigen ministerie. Dit kabinet begint er een handje van te krijgen de Kamer onvolledig te informeren, vooral als de uitkomsten niet welgevallig zijn”, aldus Jansen.
De bewindsman ontkende gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat het rapport in opdracht van zijn ambtenaren is gemaakt. Maar ondertussen is daar flink verwarring over. PVV-Kamerlid Fritsma ontdekte gisteren dat er twee versies circuleren. In één ervan staat dat het rapport wel in opdracht van het ministerie is opgesteld. In de versie die Blok gisteren naar de Kamer stuurde staat dat niet.
Blok heeft wel een verklaring voor de gang van zaken. De Amsterdam School of Real Estate deed het onderzoek op eigen initiatief. Het ministerie heeft er alleen een financiële bijdrage aan geleverd. Het onderzoek was ook allang openbaar.
Dat er twee versies in omloop zijn, heeft volgens Blok te maken met een verkeerde inschatting van een van de onderzoekers, bijzonder hoogleraar Conijn. Die zou ten onrechte hebben geschreven dat het onderzoek in opdracht van het departement was verricht.
Politiek bloed zal er niet uit vloeien, maar handig heeft Blok niet geopereerd. Waarom heeft hij nu pas aan de onderzoekers laten weten dat het onderzoek niet in opdracht van het ministerie was verricht? Politiek niet handig.
Het is de tweede keer dat Blok niet over het juiste politieke inzicht beschikt. Tijdens de onderhandelingen over het woonakkoord, enkele weken geleden, dacht hij ten onrechte dat hij al sinds december de steun van het CDA in zijn binnenzak had.