Binnenland

„Politie kan meer leren van eigen geweldsoptredens”

AMSTERDAM – De politie „laat kansen liggen” als het gaat om de beoordeling van de eigen kleinschaliger geweldsoptredens.

Van onze verslaggever
28 February 2013 09:47Gewijzigd op 15 November 2020 02:13
Foto ANP
Foto ANP

Dat zei politiewetenschapper dr. Jaap Timmer woensdagavond in debatcentrum De Balie in Amsterdam tijdens een discussie over politiegeweld. „Dan gaat het om vragen als: Vinden we het professioneel wat we hebben gedaan? Wat kunnen we van ons eigen optreden leren?”

In de afgelopen vijftien jaar is er op het gebied van training van geweldstoepassing door de politie veel verbeterd, stelde Timmer. Hij noemde de mobiele eenheid een succesformule. Jaarlijks zijn er 200.000 aanhoudingen, gaf Timmer aan. In een „paar procent” van die gevallen gebruikt de politie geweld. Al jaren is het toegepaste politie­geweld „stabiel”, stelt hij.

De politie zou geweld als laatste redmiddel moeten toepassen, stelde Willem Nijkerk, officier van justitie in Amsterdam. „Je mond moet je beste wapen zijn.”

Dat er tegenwoordig al snel op internet filmpjes opduiken van door de politie gebruikt geweld is een goede zaak, stelde Nijkerk. „Het is goed dat er controle is op het overheidsapparaat. Agenten krijgen zelf ook te horen dat ze er rekening mee moeten houden dat hun handelingen worden opgenomen. De politie neemt zelf ook beelden op. Dan kun je zien of je de goede dingen hebt gedaan.”

Als er filmpjes van politiegeweld verschijnen, moet wel worden beseft dat die beelden maar een deel van de werkelijkheid kunnen zijn, betoogde Nijkerk tijdens de discussie.

Agenten zijn ook mensen met emoties, stelde oud-politievoorlichter Klaas Wilting, ook oud-politieman. „Je zult als ME’er maar stenen naar je hoofd krijgen. Daar heb je emoties bij. Ik weet nog dat mijn collega naast me een steen tegen zijn gezicht kreeg bij het Amerikaans consulaat. Ik heb toen iemand tot in het Vondelpark achtervolgd en hem een pak slaag gegeven.”

In het algemeen doet de politie haar werk goed, al zijn er ook agenten die zich misdragen, stelde de voormalige politievoorlichter. „Een agent die hard door rood rijdt om vervolgens iets te halen bij een snackbar hoort niet bij de politie thuis.”

Voorheen had de politie meer gezag, stelde Wilting. „Als vroeger iemand met een uniform zei: Ga die kant op, dat gebeurde dat. Nu wordt er eerst een vergadering belegd, waarna wordt gevraagd: Wil je misschien die kant opgaan?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer