1,7 miljard aan gezondheidsschade door trucks
KOPENHAGEN (ANP) - Vervuiling door vrachtwagens kost Nederland jaarlijks naar schatting 1,7 miljard euro aan zorgkosten. Dat komt neer op 4 tot 7 cent aan ‘gezondheidsschade’ per gereden kilometer door een zware vrachtwagen, afhankelijk van het bouwjaar. Dat stelt het Europese Milieuagentschap (EEA) in een donderdag gepresenteerd rapport.
Nederland scoort daarmee vrij slecht in Europa; slechts in een handjevol landen zoals Zwitserland, Frankrijk, Italië, Duitsland en Luxemburg zijn de kosten per gereden kilometer hoger. De kosten die in de zorg gemaakt worden door de totale vervuiling van al het wegvervoer bedraagt naar schatting van het EEA 3,7 miljard euro per jaar in Nederland.
Volgens het EEA gaan er jaarlijks 350.000 mensen in Europa eerder dood door de uitstoot van stikstofoxiden (een verzamelnaam voor verschillende schadelijke stoffen) en de uitstoot van fijnstof. Ook zorgt het voor 3 miljoen extra dagen dat mensen zich ziek melden op hun werk. Voor Nederland specifiek zijn die cijfers niet bekend. Verder krijgen mensen aandoeningen aan de longen, hart- en vaatziekten en problemen met de bloedvoorziening in de hersenen. De levensverwachting van mensen zal stijgen als de luchtvervuiling door vrachtwagens wordt teruggedrongen, zo stelt het EEA. Op dat terrein wordt winst geboekt, aangezien nieuwe vrachtwagens beduidend schoner zijn dan oudere.
In Nederland zijn de kosten zo hoog, omdat ons land dichtbevolkt is en er veel vrachtvervoer over Nederlandse wegen rijdt. Het feit dat we aan de Noordzee wonen dempt dat effect, omdat de vervuiling gedeeltelijk verdwijnt in de lucht boven zee. Zwitserland heeft verreweg de hoogste kosten, doordat het niet aan zee grenst en doordat de vervuiling tussen de bergen blijft hangen.
Volgens het EEA zouden overheden vervuiling extra moeten belasten en dat geld investeren in het voorkomen van vervuiling door betere wegen en groenere vervoersmiddelen. „Als we bovendien de gezondheidskosten doorrekenen in de prijzen van goederen, kunnen we dat ook investeren in gezonder transport en schonere techniek”, aldus EEA-directeur Jacqueline McGlade.