Politiek

Mogelijk extraatje voor laagste inkomens

DEN HAAG (ANP) – Nederlanders met de laagste inkomens kunnen volgend jaar mogelijk een extraatje tegemoetzien. De coalitie van VVD en PvdA overweegt om enkele honderden miljoenen euro’s vrij te maken om de koopkracht van deze groep te verbeteren. Daarnaast zouden er enige honderden miljoenen euro’s vrijkomen om de werkgelegenheid in bijvoorbeeld de bouw aan te jagen.

27 February 2013 18:18Gewijzigd op 15 November 2020 02:12
Foto ANP
Foto ANP

Die maatregelen worden overwogen in het kader van een totaalpakket waarin in 2014 voor een bedrag tussen de 4,5 en 5 miljard euro wordt bezuinigd. VVD en PvdA naderen overeenstemming over deze voorstellen, zeiden bronnen rond het kabinet woensdag tegen het ANP. De bezuinigingen zijn nodig om het begrotingstekort in 2014 weer onder de 3 procent te krijgen, zoals in de EU is afgesproken. Dit jaar wil het kabinet niet meer extra bezuinigen en het vertrouwt erop dat Brussel dat accepteert.

De 4,5 à 5 miljard euro wordt onder meer opgebracht door de ministeries volgend jaar geen geld te geven voor inflatiecorrectie, wat 1 miljard euro oplevert. Dinsdag was al duidelijk geworden dat het kabinet ook de belastingschijven wil bevriezen (opbrengst 1 miljard euro), werknemers in de zorg op de nullijn wil zetten (1 miljard), net als mensen elders in de semipublieke sector (1 miljard). Daarnaast wordt elders op de rijksbegroting circa 1 miljard euro bezuinigd. Extra ingrepen bij Defensie of Ontwikkelingssamenwerking zouden niet overwogen worden.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maakte woensdag een ronde langs zeven fractievoorzitters van oppositiepartijen in de Tweede Kamer om ‘het proces’ te bespreken. Dat gaat donderdag in, zodra de belangrijke cijfers van het Centraal Planbureau over de economie en het begrotingstekort bekend zijn, en moet eind april worden afgerond door de begroting naar Brussel te sturen.

Dijsselbloem was na zijn ronde vol vertrouwen in de samenwerking met de oppositie. Iedereen behalve Geert Wilders (PVV) bleek bereid om in maart aan de hand van concrete kabinetsvoorstellen verder te praten. Het kabinet heeft oppositiepartijen nodig voor een meerderheid in de Senaat, waar VVD en PvdA acht zetels tekortkomen.

Het optimisme van Dijsselbloem kwam niet helemaal overeen met de reacties van sommige fractievoorzitters. Sybrand Buma (CDA) bijvoorbeeld, zei dat hij belastingverhogingen niet zal steunen. Emile Roemer (SP) wil pas serieus meepraten als de bezuinigingen op sociale zekerheid en de zorg van tafel gaan. Alexander Pechtold (D66) is juist strenger. Hij wil dat er ook op de begroting van dit jaar bezuinigd wordt.

Na de ronde van Dijsselbloem door de Kamer, spraken premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher woensdagavond met Ton Heerts (FNV) en Bernard Wientjes (VNO-NCW) over een sociaal akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer