Politiek

„Niet te snel zijn met stempel dyslexie”

DEN HAAG (ANP) – Psychologen moeten kinderen niet te snel het stempel dyslectisch geven. Dat vindt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs). Hij gaat in gesprek met de psychologen om te zien of de regels rond dyslexieverklaringen strenger kunnen worden, zo bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

27 February 2013 17:54Gewijzigd op 15 November 2020 02:12

Onlangs bleek dat wel 15 procent van de scholieren aangepast eindexamen doet. Veel van die kinderen hebben een dyslexieverklaring, omdat ze moeite hebben met lezen. „Als het gaat om zulke grote percentages, kun je er vraagtekens bij zetten of iedereen inderdaad dyslexie heeft”, aldus Dekker.

Kinderen die woordblind zijn, moeten volgens de staatssecretaris aangepast eindexamen kunnen doen. De teksten die ze moeten lezen bestaan dan bijvoorbeeld uit grotere letters en ze krijgen iets meer tijd.

Het zou echter ook kunnen zijn dat een kind gewoon moeite heeft met lezen en te makkelijk als dyslectisch wordt bestempeld. „We moeten uitkijken dat we niet al onze leerproblemen dyslexie gaan noemen”, stelt de staatssecretaris.

Volgens psycholoog en onderzoeker Chris Struiksma van het Nederlands Instituut van Psychologen is iedereen zich rotgeschrokken van de cijfers. Want volgens de wetenschap is slechts 3 tot 4 procent van de scholieren dyslectisch, aldus Struiksma.

Volgens is hem is het voor scholieren aantrekkelijk om dyslectisch verklaard te worden en krijgen ze bovendien gemakkelijk een dyslectieverklaring. „Iedere zelfbenoemde deskundige kan zo’n verklaring afgeven”, zegt Struiksma. Een mogelijke maatregel is dat alleen eindexamenkandidaten die al op 14-jarige leeftijd een dyslectieverklaring hadden, aangepast examen mogen doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer