Binnenland

Verzet tegen sloop gemeentehuis Ochten

OCHTEN – De mogelijke sloop van het voormalige gemeente­huis in Ochten doet de gemoederen in het Betuwse dorp hoog oplopen. Als het aan de 82-jarige Riek van Driel ligt, blijft het gebouw staan waar het staat. „Het is altijd het hart van het dorp geweest.”

Simon Fousert
27 February 2013 15:54Gewijzigd op 15 November 2020 02:12
Riek van Driel (82) verzet zich tegen de sloop van het voormalige gemeentehuis van Ochten en het verplaatsen van het oorlogsmonument. „Desnoods ga ik ervoor staan als het monument wordt verplaatst.” Foto Johanne de Heus
Riek van Driel (82) verzet zich tegen de sloop van het voormalige gemeentehuis van Ochten en het verplaatsen van het oorlogsmonument. „Desnoods ga ik ervoor staan als het monument wordt verplaatst.” Foto Johanne de Heus

Er is de laatste weken nogal wat de doen om het oude gemeente­huis, erkent SGP-wethouder Keuken van Neder-Betuwe desgevraagd. Het college van 
B en W wil dat het pand met de grond gelijk wordt gemaakt. „ALDI wil zijn winkeloppervlak uitbreiden. Het is de bedoeling dat de supermarkt hier een nieuw gebouw gaat neerzetten”, aldus Keuken. „We hebben gezocht naar alternatieve bestemmingen voor het voormalige gemeentehuis, maar die zijn niet voorhanden.”

Riek van Driel, Ochtenaar in hart en nieren, moet er niet aan denken dat het pand ten prooi valt aan de slopershamer. Het oude gemeentehuis, dat in 1952 als symbool van de weder­opbouw werd neergezet, roept bij haar nog altijd warme gevoelens op.

Ondanks haar 82 jaren klom Van Driel daarom in de pen en schreef ze een petitie. Al snel bleek ze te kunnen rekenen op steun van een grote groep medestanders. „Ik heb 525 hand­tekeningen verzameld”, lacht ze. „Twee weken geleden heb ik ze aangeboden aan burgemeester Veerhoek.”

Van Driel woont, op een korte periode na, haar hele leven in Ochten. „In september 1944 werden we door de Duitsers het dorp uit gejaagd. Negen maanden lang zijn we op de vlucht geweest. Toen we terugkwamen, was er niets van Ochten over; het dorp was volledig verwoest. Het gemeentehuis dat na de oorlog werd gebouwd, was voor Ochtenaren dan ook veel meer dan een hoop stenen. Het was voor ons het symbool van een nieuw begin. De kroon op de wederopbouw.”

En dat nu uitgerekend dat symbool tegen de vlakte gaat, kan Van Driel net als veel andere Ochtenaren niet begrijpen. „Vooral veel ouderen in mijn omgeving waren blij met de handtekeningenactie. Velen van hen zijn in het oude gemeente­huis getrouwd. Jarenlang hebben we er tijdens de aubade liedjes gezongen voor de koningin. Het was de plek waar op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog werden herdacht. Dit is altijd het hart van het dorp geweest.”

Als de sloop van het oude gemeentehuis doorgaat, krijgt het oorlogsmonument dat voor het gebouw staat een andere plaats. Van Driel is daar fel op tegen. „In de oorlog heb ik twee broers verloren; daar denk je dan toch aan met dodenherdenking. 
Als je ziet hoe ze hiermee omgaan: daar heb ik geen woorden voor.”

Jonge Ochtenaren daarentegen snappen niet waar Van Driel zich druk om maakt, zegt ze. „Ik denk dat ze niet begrijpen wat dit met ons doet. We hebben tijdens de oorlog zo veel meegemaakt; volgens mij ver­geten jongeren dat.”

Ook over het gemeentebestuur is Van Driel ontevreden. „Ik heb nog geen inhoudelijke reactie op mijn petitie ontvangen. Dat zit me niet lekker.”

Volgens wethouder Keuken hoeft de 82-jarige inwoonster van Ochten zich geen zorgen te maken. „We moeten de procedure op de juiste manier volgen. Natuurlijk krijgt mevrouw Van Driel een reactie. We moeten eerst maar eens wachten totdat het sloopbesluit definitief is. Er is slechts een indirect besluit genomen. Ook het bestemmingsplan is nog niet gewijzigd.”

De wethouder verwacht dat het voormalige gemeentehuis na het officiële besluit binnen een jaar tegen de vlakte zal gaan. Gelijktijdig daarmee wordt dan het monument verplaatst. Van Driel: „Als ze dat doen, ga ik ervoor staan. Dan zien ze maar hoe ze het weg krijgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer