Buitenland

Opnieuw bloedige zelfmoordaanslag in Bagdad

De Iraakse hoofdstad Bagdad is zondag opnieuw opgeschrikt door een bloedige zelfmoordaanslag. Zeker zes Irakezen kwamen om het leven toen twee auto’s ontploften nabij een zwaarbewaakt hotel waar veel hoge functionarissen van de coalitietroepen, zakenmensen en leden van de regeringsraad verblijven. Tientallen mensen in de buurt raakten gewond, van wie zeker tien ernstig.

ANP/AFP/RTR
13 October 2003 06:56Gewijzigd op 14 November 2020 00:38

Het incident had plaats bij het Hotel Bagdad. Twee auto’s probeerden door de vier meter hoge afzetting te komen. Toen bewakers vervolgens het vuur op de voertuigen openden, ontplofte de explosieve lading. Of beide wagens volgepakt waren met sporingstof is niet duidelijk. Een Amerikaanse militaire zegsman zei dat gebouwen in de buurt beschadigd raakten. Het hotel zelf bleef buiten schot.

De beveiliging van regeringsgebouwen en onderkomens van coalitietroepen is de laatste maanden flink opgevoerd na de grote aanslag in augustus op het VN–hoofdkwartier. Na de moord vorige maand op een lid van de regeringsraad werden de maatregelen nog verder verscherpt. Groeperingen loyaal aan Saddam Hussein zien de leden van de regeringsraad maar ook politiemannen als collaborateurs.

Donderdag was er nog een zelfmoordaanslag op een politiebureau in Bagdad. Hierdoor kwamen zeker zeker tien mensen om het leven. Eind augustus kwam bij een autobom in Najaf 125 mensen om onder wie de sjiitische leider ayatollah Baqir al–Hakim. De Amerikanen beschuldigen aanhangers van Saddam Hussein achter de aanslagen te zitten.

De aanslag van zondag is volgens de Iraakse chef van de politie Ahmad Ibrahim het werk van „al–Qaeda of (Saddam Husseins) Baathpartij". Het doel van de daders is het verjagen van de buitenlandse troepen. „Ze denken als ze dit doen de Amerikanen bang worden en het land verlaten", aldus politiechef Ibrahim.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft in het weekeinde zijn pogingen om steun te vinden voor een nieuwe Irak–resolutie voortgezet, aldus de BBC. Washington wil meer buitenlandse troepen in Irak en financiële toezeggingen. Powell sprak onder anderen met zijn Chinese collega Li Zhaoxing. Die zei dat Peking een grotere rol voor de VN wenst.

Dit standpunt wordt gedeeld door de regeringen in Parijs, Berlijn en Moskou. Zij willen naast meer invloed voor de VN ook een snelle overdracht van soevereiniteit aan de Irakezen zelf. De Amerikanen zien hier helemaal niets in. Zij noemen deze voorstellen niet realistisch.

Amerikaanse Congresleden hebben na de laatste aanslag president Bush opgeroepen meer internationale steun te vinden voor de wederopbouw van Irak. De Democratische presidentskandidaat John Kerry zei dat de VN er meer bij betrokken moeten worden. Volgens Kerry zal de weerstand tegen de Amerikaanse bezetting alleen maar toenemen.

De invloedrijke Democratische senator Joe Biden verklaarde dat de bedoelingen van de VS duidelijk moeten worden, omdat steeds meer Irakezen zich afvragen of de Amerikanen nu bezetters of bevrijders zijn. Biden meent dat Washington haar plannen voor de toekomst van Irak op tafel moet leggen. De Republikeinse senator Richard Lugar pleitte voor een veel grotere betrokkenheid van andere landen zoals Frankrijk en Rusland bij de wederopbouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer