Deal Dijsselbloem-DNB verandert niet zo veel
DEN HAAG (ANP) – De regeling die minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en De Nederlandsche Bank hebben getroffen verandert niet zo veel in de verhoudingen, omdat DNB en de Staat een „symbiotische verhouding” hebben waarbij ze nooit meer van elkaar af komen, en overigens ook niemand dat wil.
Dat zei Kees Vendrik van de Algemene Rekenkamer maandag in een hoorzitting in de Tweede Kamer. In de deal staat de Staat voor 5,7 miljard euro garant voor mogelijke verliezen bij DNB op leningen aan Zuid-Europa en krijgt hij in ruil daarvoor over een periode van 5 jaar een winstafdracht van 3,2 miljard euro. Volgens Vendrik heeft dat een „hoog vestzak-broekzakgehalte”.
Vendrik had wel kanttekeningen bij de haast die Dijsselbloem maakt met het verkrijgen van de steun van het parlement voor zijn afspraken met DNB. Dijsselbloem wil dat de komende weken al rond krijgen. Volgens Vendrik is die hoge spoed niet nodig. De Rekenkamer heeft nergens kunnen vinden dat DNB de jaarrekening voor 15 maart moet vaststellen.
Hij zei ook dat de actie meteen een einde maakt aan de discussie of het redden van banken en Zuid-Europese landen gedaan kan worden door geld bij te drukken (monetaire financiering). Met de huidige garantie van Dijsselbloem aan DNB is die discussie beslecht, want verliezen bij DNB komen rechtstreeks ten laste van de schatkist, aldus Vendrik.