Binnenland

„Paardenvlees slechts topje van ijsberg”

AMSTERDAM (ANP) – Naast paardenvlees dat verkocht wordt als rundvlees, zijn er vermoedelijk nog veel meer producten met ingrediënten die niet op de verpakking staan.

25 February 2013 15:15Gewijzigd op 15 November 2020 02:09

In Duitsland kwam zondag aan het licht dat veel ‘biologische’ eieren helemaal niet biologisch zijn. Consumentenorganisatie foodwatch vreest dat het paardenvleesschandaal ook in Nederland slechts het topje van de ijsberg is.

„Er bestaat bijvoorbeeld al jaren het vermoeden dat er wereldwijd meer olijfolie verkocht wordt, dan geproduceerd. Sommige olijfolie in de schappen bestaat waarschijnlijk dus uit andere oliën met een kleur- en geurstof toegevoegd om het op olijfolie te laten lijken”, zegt Bart van Opzeeland, directeur van de voedselwaakhond.

De boetes op fraude met ingrediënten staan volgens hem niet in verhouding tot de winsten die hiermee behaald kunnen worden. In het geval van de paardenvleesfraude zal de boete die een bedrijf riskeert, niet hoger uitvallen dan 1000 euro.

Vooral dure producten, als saffraan, lenen zich daarom voor misleiding, benadrukt Van Opzeeland. „Ik heb geen keiharde cijfers, maar bij een product als mineraalwater acht ik de kans op fraude klein. Bij kaviaar is die een stuk groter.”

De foodwatch-directeur wijst erop dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de afgelopen jaren wegens bezuinigingen erg is gekrompen, waardoor de toezichthouder nu vooral de nadruk legt op levensbedreigende zaken als de uitbraak van de EHEC-bacterie. Gevallen van voedselfraude en misleiding blijven hierdoor vaak onderbelicht.

„Gelukkig gaat het nu maar om paardenvlees, maar een aantal jaar terug speelde in China het melamine-schandaal, waarbij poedermelk voor kinderen bepaalde giftige synthetische eiwitten bleek te bevatten. Tienduizenden kinderen belandden in het ziekenhuis, van wie een aantal het niet overleefde”, aldus Van Opzeeland.

Foodwatch vindt het een misstand dat de overheid consumenten niet voldoende beschermt tegen de misleidende praktijken van de levensmiddelenindustrie. Naast hogere boetes en strengere controles pleit de organisatie ervoor dat Nederlandse supermarkten en producenten meer verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de producten die zij verkopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer