Buitenland

Regering Iran „blij” met Nobelprijs Ebadi

De Iraanse regering heeft vrijdagavond met instemming gereageerd op de Nobelprijs voor de vrede voor de Iraanse dissidente Shirin Ebadi. In een officiële verklaring wordt de hoop geuit dat de standpunten van de activiste voor de mensenrechten zowel binnen als buiten Iran „in overweging worden genomen.”

Buitenlandredactie
10 October 2003 21:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:37

De Iraanse vice-president Ali Abtahi zei al eerder op de dag blij te zijn met de toekenning van de Nobelprijs aan Ebadi. „Ik ben blij dat iemand uit Iran, en vooral een vrouw, de Nobelprijs voor de vrede heeft gewonnen”, aldus Abtahi.

Volgens de vice-president is de toekenning van de prijs „een teken van de actieve aanwezigheid van Iraanse vrouwen op het sociale en politieke toneel.” Hij voegde daaraan toe dat „het feit dat een advocaat deze prijs heeft gewonnen, ons hoop geeft dat het juridische establishment zijn methodes zal veranderen.” In Iran staat de rechterlijke macht onder strikte controle van de zeer conservatieve geestelijkheid.

Hervormingsgezinde afgevaardigden van het Iraanse parlement noemde de toekenning van de prijs aan Ebadi „eervol” en zeiden te hopen dat „,mensen die het niet met haar eens waren, nu hun positie zullen herzien.”

De staatsmedia in Iran negeerden vrijdagochtend de toekenning van de prijs. De staatsradio, de televisie en het staatspersbureau Irna brachten het nieuws de eerste uren na het bekend worden van de winnares niet. Alleen het studentenpersbureau Isna berichtte wel over Ebadi.

De voormalige Tsjechische president Vaclav Havel, die dit jaar gold als een van de favorieten voor de Nobelprijs voor de vrede, heeft de Iraanse mensenrechtenadvocate Shirin Ebadi „hartelijk gefeliciteerd” voor de toekenning van de prijs aan haar. Dat heeft zijn secretaris, Jakub Hladik, gemeld.

„Naar wat hij van haar afweet, vindt hij dat ze hem zeker verdient”, zei de secretaris. De 67-jarige Havel is een held van de strijd tegen het communisme in Oost-Europa in de jaren zeventig en tachtig.

Tweede-Kamerlid voor GroenLinks Farah Karimi was vrijdagmiddag uitgelaten na het horen van het nieuws over de toekenning van de Nobelprijs aan. De prijs is volgens Karimi voor Ebadi zelf en voor andere mensenrechtenactivisten in Iran een enorme steun in de rug.

Karimi, zelf twintig jaar geleden gevlucht uit Iran, kent Ebadi persoonlijk. Zij had een ontmoeting met de advocate toen zij afgelopen voorjaar korte tijd in haar geboorteland was als lid van een delegatie van de Tweede Kamer. „Het is een kleurrijke, initiatiefrijke vrouw die haar scherpe wetenschappelijk werk combineert met de mensenrechten.”

De internationale bekendheid die de prijs met zich meebrengt, biedt tevens bescherming, waardoor Ebadi, in het verleden opgepakt en veroordeeld wegens haar activiteiten, haar werk nog beter kan doen, aldus Karimi. En voor anderen die zich in Iran met mensenrechtenrechten bezighouden, is het een grote stimulans.

Amnesty International, die in 1977 als organisatie de Nobelprijs voor de vrede won, reageerde verheugd. Het Noorse Nobelcomité heeft „het essentiële belang erkend van mensenrechten en de individuen die ze overal ter wereld verdedigen”, juist op een moment dat mensenrechten in toenemende mate in gevaar zijn, aldus Amnesty.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer