Kindertraktaties zonder suiker, gluten of koemelk
Het kan elke ouder overkomen. Je organiseert een verjaardagsfeestje voor je kind. Vriendjes en vriendinnetjes zijn uitgenodigd. Maar dan word je gebeld door een moeder. Haar kind wil graag komen maar heeft een glutenintolerantie, of verdraagt geen melk.
In zo’n geval is het fijn als je een boekje bij de hand hebt met leuke, lekkere en gezonde kindertraktaties zonder suiker, gluten of koemelk.
Trudy Vlot en Nathalie Schouten hebben met ”Gezond is helemaal niet saai” een poging gedaan in zo’n behoefte te voorzien en als je het boekje doorbladert, blijkt dat kinderen met een dieet bepaald niet op een houtje hoeven te bijten. Allerlei gebak, lekkere drankjes, hartige hapjes en zoete traktaties behoren tot de mogelijkheden en sommige gerechten zouden zelfs heel goed bij een warme maaltijd kunnen worden gebruikt.
Wat voorbeelden. Sinaasappeltaart en chocoladecakejes als gebak. Vruchtenshake en ijsthee met fruit en honing als een lekker drankje. Frietjes van knolproducten en vismoppen als hartige hapjes. Notenrotsjes met chocolade en poffertjes als zoete versnaperingen. Pizza zonder kaas en allerlei visgerechten voor het geval de kinderen blijven eten. Naast elk recept staat een afbeelding van het gerecht, waardoor je een goede indruk krijgt hoe aanlokkelijk het eruitziet.
De recepten zijn bedoeld om kinderen mee te laten helpen met de bereiding. Hapjes zoals een groenteslang (een snoer waarbij verschillende groenten aan elkaar worden geregen), een fruitmonster (fruit dat op een komkommer wordt geprikt) en egeltjes van ei zijn erg leuk om samen met de kinderen te maken. Sommige gerechtjes lijken me minder geschikt voor kinderen, vooral de visgerechten. Zelfs veel volwassenen houden niet van vis en een gerecht als een zeewiernestje (gefrituurde groente met een grote garnaal) oogt nogal griezelig.
Niettemin kan iedereen die de tijd heeft, graag kookt en het leuk vindt om dit samen met de kinderen te doen, in dit boekje heel wat leuke recepten vinden. Het zou completer zijn geweest als er ook tips werden gegeven voor geschikte producten die je in natuurvoedingswinkels kunt vinden. Te denken valt aan chocolade die gezoet is met stevia en drop en snoepjes zonder suiker, gluten, lactose of koemelkeiwit.
Paleodieet
Wat mij betreft hadden de auteurs het bij de recepten kunnen laten. De overige informatie in het boekje is rommelig. De schrijfsters richten zich dan weer tot kinderen, dan weer tot volwassenen, en gebruiken woorden die uitleg vergen. Van een kind kan niet worden verwacht dat het bekend is met de woorden lectines, triglyceriden, transvetzuren, celkern en lichaamsbarrières.
De auteurs gaan uit van het paleodieet, maar lichten de herkomst van dit dieet niet toe. Even googelen levert op dat het paleodieet de voeding zou zijn van de ”oermens” die leefde in het paleolithicum, een periode die 2,5 miljoen jaar geleden begon en zo’n 12.500 jaar geleden eindigde. Het zal duidelijk zijn dat dit dieet christenen op geen enkele manier aanspreekt. De voedingsgewoonten van de ”oermens” zijn, evenals de evolutietheorie, niet te bewijzen noch aannemelijk te maken.
De huidige basisprincipes van paleovoeding komen voor een deel overeen met de reguliere inzichten voor gezonde voeding. Veel groente en fruit, vette vis en voldoende variatie. Afwijkend van de reguliere voedingsadviezen is de afwijzing van melk en melkproducten, peulvruchten, granen, aardappels en pinda’s. Helaas zijn de auteurs daarin niet consequent. Zo worden aardappels afgewezen omdat ze tot de nachtschadefamilie behoren, maar datzelfde geldt voor tomaten en paprika en die worden in de recepten gewoon toegepast. Granen zouden schadelijk zijn vanwege een aantal stoffen, maar in de recepten wordt gierst- en boekweitmeel gebruikt. Dezelfde inconsequentie vind je als je de producten bekijkt van de webwinkel waarnaar wordt verwezen. Tot mijn verbazing tref ik daar bij de basisproducten viergranenvlokken en zevenkorenvlokken aan en bij de tussendoortjes aardappelchips. Peulvruchten horen niet thuis in het paleodieet, maar de webwinkel levert kikkererwten, linzen en bruine bonen.
Ook wil ik een kritische noot plaatsen bij de producten die als wel gezond worden aangemerkt. Noten bijvoorbeeld kunnen allergische reacties veroorzaken. In wilde vis is behalve zware metalen ook al plastic aangetroffen.
De vele taal- en drukfouten komen wat amateuristisch over. Bij de nuttige adressen wordt vermeld dat een persoonlijk consult met Trudy Vlot mogelijk is. Het is de vraag of deze informatie thuis hoort in een boekje waarin het gaat over kindertraktaties. In het kort: de recepten zijn de moeite van proberen waard, het paleodieet moet met een flinke korrel zout worden genomen.
Gezond is helemaal niet saai, Trudy Vlot en Nathalie Schouten; uitg. Sequana, Genderen, 2012; ISBN 978 90 9027 212 2; 171 blz. € 9,95.