Economie

Minimaal rendement voor pensioenfondsen

De Nederlandse pensioenfondsen hebben de eerste zes maanden van dit jaar hun belegd vermogen met 4,1 procent zien groeien. Ze lijken daarmee voor 2003 op weg naar een jaarrendement van ongeveer 8 procent, het minimale gemiddelde dat op de lange termijn nodig is voor de fondsen.

ANP
10 October 2003 20:39Gewijzigd op 14 November 2020 00:37

Dat heeft WM Company vrijdag berekend. WM is een bureau dat voor het overgrote deel van de Nederlandse pensioenfondsen de beleggingsprestaties meet. Door die cijfers samen te voegen kan het bedrijf een algemeen beeld geven van de situatie in de pensioenwereld.

Het gemiddelde is berekend zonder de twee grootste fondsen ABP en PGGM mee te wegen omdat dat een scheef beeld geeft, aldus WM. In totaal heeft het bureau 142 miljard euro pensioenvermogen van 107 pensioenfondsen meegenomen in de berekening, terwijl het ambtenaren- en zorgfonds samen goed zijn voor bijna 200 miljard euro.

WM heeft berekend dat de fondsen de afgelopen zeventien jaar een rendement van 7,7 procent hebben behaald. Dat is ongeveer wat deskundigen zien als het minimum om de groei in het aantal pensioenuitkeringen in de toekomst op te kunnen vangen. Over heel 2002 krompen de totale beleggingen met 8,1 procent.

Volgens directeur R. Rijlaarsdam van WM Company moet daaruit de conclusie getrokken worden dat niet de beleggingen de schuld van de problemen bij de fondsen moeten krijgen. „De inkomsten uit het vermogen waren de afgelopen jaren voldoende”, stelde hij. De slechte financiële situatie is volgens Rijlaarsdam veroorzaakt door te lage premies en de invoering van duurdere regelingen zoals het prepensioen en de jaarlijkse verhoging van de uitkeringen.

De toezichthouder op de pensioenfondsen PVK becijferde eind september dat alle fondsen samen halverwege dit jaar 34 miljard euro tekortkwamen, tegen 42,5 miljard euro eind 2002. Vooral aantrekkende effectenbeurzen waren daar de oorzaak van.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer