Binnenland

Schuldhulp daklozen kost 21 miljoen euro

Voor een goede schuldhulpverlening bij dak- en thuislozen over het hele land is 21 miljoen euro nodig. Dat blijkt uit een proef die het Leger des Heils en de Nederlandse Vereniging van Volkskredieten (NVVK) het afgelopen jaar hielden in vijf middelgrote gemeenten.

Van onze verslaggever
10 October 2003 20:39Gewijzigd op 14 November 2020 00:37

In Almere, Arnhem, Enschede, Den Haag en Heerlen hebben beide instanties nauw samengewerkt om de vaak uitzichtloze situatie van veel dak- en thuislozen te veranderen. Het ministerie stelde daarvoor de financiële middelen beschikbaar. Het leger richtte zich op de psychosociale kant, terwijl de NVVK trachtte de schuldhulpregelingen tot een goed einde te brengen.

„Voorheen konden de meeste cliënten niet bij de kredietbanken terecht en werden wij opgezadeld met allerlei financiële problemen”, zegt E. Edens, directeur van het Centrum voor Maatschappelijke Opvang Enschede. Als gevolg van de nauwe samenwerking is meer dan de helft van de aanvragen voor schuldhulpverlening door de kredietbanken geaccepteerd. „Drempels zijn geslecht”, aldus Edens. In Enschede is nu een sterke groei waarneembaar in de vraag naar mogelijkheden om begeleid te kunnen wonen.

De uitkomsten van het proefproject, die vrijdag aan staatssecretaris drs. M. Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werden aangeboden, smaken naar meer. Dat vond althans luitenant-kolonel mevrouw drs. C. A. Voorham, directeur Welzijns- en Gezondheidszorg bij het Leger des Heils. Zij pleitte voor voortzetting van de projecten in de vijf gemeenten en een uitbreiding van de samenwerking tussen NVVK en het leger in het hele land. „Ieder jaar weer zijn 20.000 nieuwe mensen dakloos. Vrijwel allen kampen zij met een schuldenproblematiek. Dat is geen wonder in een samenleving waarin rood staan wordt aangeprezen, je kunt kopen wat je wilt via internet of telefoon en waarin de kredieten ongevraagd worden bekendgemaakt. Dat eindigt met een huisuitzettingsbevel. En geen dak, dan ook geen bodem in het bestaan. Geen schuldsanering betekent dat je niet uit de hulpverlening komt”, zo hield zij Rutte voor.

De bewindsman uitte zijn bewondering voor de werkzaamheden van het leger en de NVVK. Omdat alle geldpotten voor de bijstand per 1 januari worden overgeheveld naar de gemeenten, moeten volgens hem de middelen voor schuldhulpverlening door de gemeentebesturen beschikbaar worden gesteld. Rutte beloofde daarbij te zullen helpen door met de wethouders van de grote steden aan tafel te gaan zitten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer