„SGP moet niet te defensief zijn”
„De SGP moet niet te krampachtig zijn als in politiek Den Haag voorgesteld wordt het bijzonder onderwijs open te stellen voor alle kinderen. Waarom zou dat alleen bedreigend zijn? Biedt zoiets niet ook kansen? In Delft is er een christelijke school, opgericht door ds. Leenmans, waar ook Achmed en Saida welkom zijn. Dat is toch prachtig?”
Dat zei ds. H. van den Belt vrijdagavond op een SGP-bijeenkomst in Gouda. Op dit jubileumcongres herdacht de SGP het 85-jarig bestaan van de partij. Thema was ”Spreken in de poort”.
In de waarneming van ds. Van den Belt stelt de SGP zich in haar presentatie naar buiten vaak te defensief op. Hij citeerde een SGP-advertentie uit een blad van het Evangelisch Werkverband, die opende met „het valt niet mee als je van alle kanten aangevallen wordt.” De Delftse predikant: „Zou dit niet positiever moeten?”
De SGP mag haar boodschap niet veranderen, vindt de Delftse predikant, maar moet wel nadenken over de manier waarop zij die brengt. „Ik hoorde een keer partijvoorzitter Kolijn over de autoradio. Hij werd bevraagd over het vrouwenstandpunt. Inhoudelijk deed hij het heel goed. Hij beriep zich zelfs op Rome. Verder kan een SGP’er niet gaan. Toch denk ik dat veel luisteraars vooral zijn zware mannenstem met Zeeuws accent hoorden. Ik vroeg me af: Heeft de SGP geen pr-commissie nodig? Maar dan een die alleen uit vrouwen bestaat?”
Een SGP’er heeft in zijn politieke bezig zijn passie, actie en visie nodig, meent ds. Van den Belt. Daarbij zijn zijn woorden soms minder belangrijk dan zijn daden. „De enige Bijbel die mensen uit Delft nog lezen, is die van de levenswandel van christenen. Daarom: Zijn we er voor zwervers en prostituees? Zijn er bij ons gastgezinnen voor kinderen uit gebroken relaties? Komen we in de politiek op voor asielzoekers die ten onrechte op straat gezet worden? Spreken we dan met bewogenheid over God, die met wakend oog weduwe en wees aanschouwt? Of ligt dit onderwerp niet zo goed in onze gezindte?”
Mede omdat er nog een algemene genade is, mogen we de medemens positief aanspreken, stelt de predikant. „Ieder mens heeft een verlangen naar geborgenheid, naar waar geluk. Ieder mens heeft een kras op zijn ziel.”
Eerder op de dag ging ds. R. van Kooten uit Soest eveneens in op de vraag welke taak de SGP heeft in deze tijd. Dat we in de eindtijd leven, is voor ds. Van Kooten, auteur van een boek over het bijbelboek Openbaring, aannemelijk. „Bijbelse tekenen gaan in vervulling. Het Evangelie wordt over de hele aarde gepredikt. De Joden zijn teruggekeerd naar het beloofde land. Al moeten andere profetieën nog in vervulling gaan.”
Ook ds. Van Kooten wees op de algemene genade, waardoor de doorwerking van het kwaad enigszins wordt tegengehouden. Wanneer deze ”wederhouder” verdwijnt, is ook dat een teken van de eindtijd, stelt de predikant uit Soest. „We zien dat in onze tijd gebeuren. De liefde van velen verkoudt, het normbesef verdwijnt. Velen liegen erop los, de media, maar ook koningshuizen. Er stijgt een nevel op van leugens en niemand weet meer wat er echt gebeurt.”
Terecht heeft de SGP altijd de theocratie centraal gesteld in haar optreden, aldus de predikant. „Maar wanneer komt het moment dat wij moeten erkennen dat in de eindtijd de theocratie, in de zin van een samenleving waarin mensen volgens Gods Woord leven, verder weg is dan ooit? Wanneer komt de tijd dat we dat beeld van de theocratie op moeten geven, beseffend dat de ware theocratie in de toekomst ligt en dat wij mensen daarop niet vooruit mogen grijpen, beseffend ook dat we ons in deze geseculariseerde samenleving steeds meer moeten opstellen als bescheiden gasten en vreemdelingen?”