Economie

Winst ECB ruim 2 miljard euro

FRANKFURT – De Europese Centrale bank (ECB) heeft het afgelopen jaar een winst geboekt van ruim 2 miljard euro.

Redactie economie
22 February 2013 07:53Gewijzigd op 15 November 2020 02:06

Dat maakte de ECB donderdagmiddag bekend. Van de winst is 1,2 miljard euro in een zogenoemde reservepot gestort, om eventuele risico’s mee af te dekken. Daarin zit inmiddels zo’n 7,5 miljard euro.

De helft van de resterende winst, 575 miljoen euro, wordt overgemaakt aan de nationale centrale banken, zoals De Nederlandsche Bank (DNB). De eerste tranche ontvingen de banken in januari al. DNB krijgt naar schatting een kleine 60 miljoen euro gestort.

Het grootste deel van zijn inkomsten behaalde de ECB in 2012 uit de rente op eurobiljetten die in omloop zijn en de rente op staatsobligaties van verschillende probleemlanden. Alleen al aan rentebetalingen op Griekse staatsobligaties werd 550 miljoen euro verdiend. Mede daardoor was de nettowinst van de ECB in 2012 zo’n 40 procent groter dan in 2011.

Uit de gisteren gepresenteerde cijfers blijkt ook van welke landen de obligaties afkomstig zijn die de ECB op zijn balans heeft staan als gevolg van zijn opkoopprogramma, het Securities Markets Program (SMP), dat afgelopen september werd afgerond. Voor het eerst geeft de ECB daarmee inzicht in de aankopen die onderdeel waren van zijn reddingsacties tijdens de eurocrisis.

Van de in totaal 218 miljard euro aan staatsobligaties die de bank eind 2012 in de boeken had staan is 102,8 miljard euro van Italiaanse origine. Daarmee heeft de ECB zo’n 5 procent van de Italiaanse staatsschuld in handen. Op de tweede plaats komen de staatsobligaties van de Spaanse overheid met een waarde van 44,3 miljard euro. De centrale bank heeft daarnaast Griekse (33,9 miljard), Portugese (22,8 miljard ) en Ierse (14,2 miljard) staatsobligaties in bezit.

De centrale bank begon in mei 2010 staatsobligaties van de zwakkere eurolanden op te kopen, toen de schuldencrisis in Griekenland uitbrak.

De ECB lanceerde inmiddels al een nieuwe opkoopprogramma voor obligaties, OMT genaamd, maar kocht sindsdien nog geen staatsobligaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer