Binnenland

SGP kijkt opnieuw naar vrouwenstandpunt

De SGP heeft een werkgroep ingesteld om haar eigen vrouwenstandpunt tegen het licht houden, meldt partijvoorzitter Kolijn vandaag in De Banier. Een heroverweging? „Zo is het nadrukkelijk niet bedoeld.

10 October 2003 12:31Gewijzigd op 14 November 2020 00:37

Maar er zijn in de loop der jaren veel bijbelse en principiële argumenten aangedragen. Die willen we nog eens op een rij zetten en testen op hun houdbaarheid.”

Over de plaats van de vrouw in de politiek wordt in de SGP-achterban verschillend gedacht. Helder kwam dat begin mei naar voren uit twee onderzoeken: een door deze krant en een door de jongerenorganisatie van de SGP. Uit dat laatste onderzoek bleek dat 57 procent van de jongeren die SGP stemt of wil gaan stemmen, geen bezwaar heeft als er voor de SGP een vrouw in de Tweede Kamer zou komen. De partijtop moet daar niet aan denken. Een vrouw kan bij de SGP alleen ”bijzonder lid” worden: een lidmaatschap met beperkte rechten.

Tussen de opvattingen van de partijtop en de (jonge) achterban bestaat dus een diepe kloof. Om die te dichten wil de SGP, zo gaf Kolijn in mei al aan, haar „standpunten nog eens opnieuw uitleggen.” Inmiddels is er een werkgroep geïnstalleerd, die bestaat uit drs. P. A. Zevenbergen (wethouder in Alblasserdam en hoofdbestuurslid van de SGP), ds. A. A. Egas (christelijk gereformeerd predikant te Urk), drs. J. M. D. de Heer (theologisch student bij de Gereformeerde Gemeenten) en drs. P. den Ouden (hervormd predikant te Wouterswoude). Ook partijvoorzitter ds. Budding maakt deel uit van de commissie.

Over de samenstelling van de commissie is goed nagedacht, geeft Kolijn aan. „We hebben bewust enkele jonge theologen genomen, die niet hebben deelgenomen aan de discussies in het verleden en dus wat dit thema betreft niet ’belast’ zijn.”

Is het standpunt van de SGP over de vrouw momenteel niet helder genoeg?

„Dat is niet het punt. Het gaat ons erom dat er in het verleden door allerlei SGP’ers in allerlei publicaties velerlei argumenten zijn gebruikt waarom wij vonden dat vrouwen geen lid konden worden van de partij. De opdracht van de werkgroep is om al die argumenten nog eens te wegen, te testen op hun houdbaarheid. Om ze dan vervolgens op een rij te zetten in een handzame brochure.”

Zijn er in het verleden wel eens verkeerde argumenten gebruikt?

„Dat wil ik niet bij voorbaat zeggen. Het is nu juist de taak van de werkgroep daarnaar te kijken. Zelf heb ik in de Banier en bij allerlei gelegenheden ook mijn argumenten genoemd. Maar ik ben geen theoloog. Mede daarom is de commissie die we nu hebben ingesteld nuttig.”

Kan er ook uitkomen dat een vrouw eigenlijk best lid kan worden van de SGP?

„Persoonlijk kan ik me niet goed voorstellen dat de conclusie van deze werkgroep zal zijn dat je het allemaal heel anders moet zien dan de SGP het tot nu toe verwoord heeft. De opdracht is ook nadrukkelijk níet om ons standpunt te heroverwegen. Maar we willen wel een maximale poging doen onze visie te funderen en uit te leggen. Je komt soms jongeren tegen die menen dat het puur om een stuk traditie gaat. Zo is het niet! Misschien kan de brochure, die we in het vroege voorjaar uit hopen te brengen, hen tot andere inzichten brengen.”

Gaat het ook over de samenwerking met de ChristenUnie?

„Nee. Deze werkgroep houdt zich uitsluitend bezig met de theologische fundering van ons vrouwenstandpunt. Er is wel een andere werkgroep actief die zich bezig houdt met de samenwerking met de ChristenUnie op lokaal niveau.

Wat doet die werkgroep?

„Bij de vorige raadsverkiezingen bleken er in sommige plaatsen spanningen te zijn rond de samenwerking, niet zelden verband houdend met het feit dat de ChristenUnie vrouwen op de lijst wilde. Het SGP-hoofdbestuur hanteert al een aantal jaren een richtlijn die criteria geeft voor die samenwerking. Bij ineengeschoven lijsten accepteren we soms een vrouw op een onverkiesbare plaats, mits beide partijen overeenkomen dat de samenwerking wordt verbroken als de betreffende vrouw daadwerkelijk in de raad komt: de zogeheten Dordtse variant.

De werkgroep moet die richtlijn en de gegroeide praktijk evalueren en het hoofdbestuur eventueel adviseren tot aanpassing van de richtlijn. De werkgroep bestaat overigens uit een zeer gemêleerd gezelschap. Er zijn ook mensen die ten aanzien van het accepteren van vrouwen bij de CU heel ver willen gaan.”

Lopen de spanningen tussen SGP en ChristenUnie over de vrouw op?

„In RD en ND las ik een verslag over een vrouwensymposium van ChristenUnie. Daar ben ik erg van geschrokken. Gelukkig heeft CU-voorzitter Van Daalen van gedane uitspraken afstand genomen, maar wat mij betreft had hij dat nog wel krachtiger mogen doen dan in de krant tot uitdrukking kwam.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer