Atsma (CDA) zet in op verantwoord gokken
DEN HAAG – Hij gaat de kar trekken van het populairste kansspel. Voormalig staatssecretaris Atsma is benoemd tot voorzitter van de raad van commissarissen van De Lotto. Met 2 euro de jackpot van 16,5 miljoen winnen, is de droom van elke gokker. Ook van de CDA’er?
Joop Atsma volgt Hans Alders, voormalig PvdA-minister, op. De benoeming geschiedde door het ministerie van Veiligheid en Justitie, werd gisteren bekendgemaakt en ging per direct in.
De site van De Lotto prikkelt de zinnen. „Maak over 2 dagen en 4 uur kans op 16,5 miljoen euro.” Afgelopen zaterdag werden er 291.291 prijzen uitgekeerd. Maar… de jackpot viel niet. Komende zaterdag een herkansing.
De Lotto besteedt zijn inkomsten, na aftrek van het prijzengeld, aan goede doelen. Zo ging er sinds de oprichting in 1961 1,3 miljard euro naar de Nederlandse sport en nog eens 500 miljoen naar goede doelen zoals het Prins Bernhard Cultuur Fonds, Stichting Aids Fonds, KWF Kankerbestrijding en Nierstichting Nederland.
Ondanks de steun aan goede doelen is De Lotto uiteindelijk toch ordinaire gokkerij? Atsma, een gereformeerde boerenzoon, stellig: „Ik vind het een uitdaging en een eer dat ik in deze functie ben benoemd. De Lotto is een mooie organisatie die probeert op verantwoorde wijze bezig te zijn met kansspelen. De goede doelen die zij steunt, liggen mij na aan het hart.”
Er zijn veel gokverslaafden in Nederland.
„Juist daarom besteedt De Lotto aandacht aan preventie en goede voorlichting. De organisatie heeft preventie met hoofdletters geschreven. Ik heb liever dat mensen zich via De Lotto bezighouden met kansspelen dan in het illegale circuit.”
Zelf weleens een lot gekocht?
Lachend: „Dat is een gewetensvraag. Maar het antwoord is ja. Ik heb aan verschillende activiteiten van De Lotto meegedaan, maar nooit iets gewonnen. En dat zal voorlopig ook niet gebeuren. Als toezichthouder, dat ben ik als voorzitter van de raad van commissarissen, moet ik niet meer meedoen aan de loterij, vind ik. Het was overigens altijd wel spannend om mee te doen, maar ik heb nooit gedroomd van de jackpot.”
Uw voorganger was een PvdA’er, u bent van het CDA. Maakt dat verschil bij De Lotto?
„Ik denk het niet. Alders, mijn voorganger, heeft vanuit een grote maatschappelijke betrokkenheid veel goed werk voor De Lotto gedaan. Ik hoop zijn werk vanuit dezelfde betrokkenheid voort te zetten.”
Is er een link tussen de politiek en De Lotto?
„Daar moet ik echt over nadenken. Ja, toch wel. Ik ben benoemd door het ministerie van Veiligheid en Justitie. De politiek rekent het tot haar ambitie om het verantwoord bezig zijn met kansspelen te stimuleren.”
Bent u gevraagd of hebt u gesolliciteerd?
„Tja, hoe gaat zoiets? Ik wist dat er een vacature op komst was. Toen ze mij polsten, hebt ik direct aangegeven dat ik het een eer zou vinden. Vervolgens ben ik voorgedragen en benoemd.”
In de achterban van deze krant wordt gokken om principiële redenen afgewezen.
„Ik ken de argumenten. Tegelijk ontmoet ik mensen uit de reformatorische achterban die van voetbal, van sport in het algemeen of van cultuur houden en het heel goed vinden dat allerlei organisaties op deze gebieden via De Lotto worden gesteund met particulier geld, en niet alleen worden betaald vanuit belastinggeld. Ik denk ook aan de vele organisaties in de gezondheidszorg, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en het Oranje Fonds die worden gesteund door De Lotto. Het zijn stuk voor stuk gerespecteerde organisaties.”
Kunt u zich voorstellen dat mensen zeggen: Moet een serieus, christelijk politicus de gokwereld binnenstappen?
„Zeker, maar zolang het gokken verantwoord gebeurt en er goede doelen mee worden gesteund, is het voor mij geen sta-in-de-weg.”