„Kerklid geeft tot ruim 50 euro per week aan megakerk”
DALLAS – Een kerklid in een Amerikaanse megakerk geeft gemiddeld 22 euro per week ofwel ruim 1100 euro per jaar. In kleine megakerken met duizend tot tweeduizend leden is dat 56 euro. In kerken met meer dan 10.000 leden is dat 13 euro.
Hoewel de inkomsten per lid dalen als een kerk groter is, genereren de grootste megakerken in de Verenigde Staten wel meer inkomsten. Ze groeien namelijk sneller. Dat blijkt uit een studie naar de financiële situatie van Amerikaanse megakerken door Leadership Network, een onderzoeksbureau in de Texaanse stad Dallas. Deze week gaf die het rapport ”The Economic Outlook of Very Large Churches” uit. Het rapport van 18 pagina’s, dat hier is te downloaden, baseert zich op de uitslagen van enquêtes onder ruim 700 megakerken.
Kerkleden hebben sinds januari 2012 meer gegeven. De grootste groep kerkleden gaf tot 10 procent meer aan de kerk. Hoe groter de megakerk, hoe groter de toename aan inkomsten. Hoe trouwer een kerklid bovendien naar de kerk gaat, hoe meer geld hij overheeft voor kerken en hulporganisaties. Een kerk ontvangt over het algemeen het grootste deel van de inkomsten van ongeveer een vijfde van de kerkleden.
Megakerken hebben een rooskleurige toekomst voor zich. Zo’n driekwart van de kerken is van plan om het salaris van kerkelijk werkers en ander kerkelijk personeel te verhogen en gaat nieuwe mensen aantrekken in dit jaar. Daarmee is de periode 2010-2012 voor megakerken gunstiger dan de twee jaren ervoor.
Dat megakerken financieel niet te klagen hebben in de economische crisis blijkt wel uit de opening van een nieuw gebouw van de First Baptist Church in Dallas, in Texas. De kerk opent het nieuwe kerkgebouw met Pasen. Kosten: bijna 100 miljoen euro.
Bedrijfsmatig
Al eerder werd geconcludeerd dat het aantal megakerken in de Verenigde Staten de afgelopen jaren is gegroeid. Het aantal nam toe van circa 350 megakerken in 1990 tot 1200 vorig jaar. Het charisma van voorgangers, de inspirerende boodschap, de grote variatie in christelijke en algemene activiteiten en de opdeling van een megakerk in kleine cellen worden wel genoemd als redenen voor succes.
Ondanks het succes van megakerken in de toename van inkomsten en ledental, oogsten de kerken niet altijd lof. Zo zei André van der Bijl, oprichter van Open Doors, deze week dat hij megakerken veel te bedrijfsmatig vond. Het gevaar van megakerken is dat ze vaak eindigen „in een totale ramp, met leidinggevenden die zich alleen bezorgd maken om hun eigen naam, boeken schrijven en televisieoptredens geven. In China zijn ook megakerken, maar daar hebben ze geen megasalaris, megaroem en megaveel boeken et cetera.” Christian Post recenseerde verder deze week een boek waaruit blijkt dat megakerken vaak „more business than ministry” zijn, oftewel: meer bedrijf dan bediening.
Lees ook:
Voorganger van megakerk in VS krijgt tot ruim 2 ton salaris
„Kleine kerk is succesvoller dan grote kerk”
Socioloog: Megakerken VS werken als drug
„Megakerk VS trekt jonge, blanke Amerikanen”