Politiek

„Aantal zorgtehuizen fors omlaag”

DEN HAAG – Het aantal verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland zal tot 2020 als gevolg van het kabinetsbeleid bijna halveren. Dat verwacht onderzoeksbureau Berenschot op basis van eigen onderzoek.

Redactie politiek
21 February 2013 12:06Gewijzigd op 15 November 2020 02:05
Foto ANP
Foto ANP

Het bureau voorziet een daling van het aantal zorginstellingen van 2000 naar 1200. De daling is het gevolg van het kabinetsbeleid om ouderen steeds langer thuis te laten wonen.

Sinds 1 januari kunnen ouderen die de lichtste vorm van zorg nodig hebben (het zogeheten zorgzwaartepakket 1 en 2) niet meer terecht in een verzorgingshuis. In 2014 volgen cliënten in categorie 3 en in 2016 cliënten in categorie 4.

Volgens bureau Berenschot leidt dit beleid ertoe dat in verpleeg- en verzorgingshuizen steeds meer kamers leeg zullen komen te staan en dat de tehuizen hun financiële exploitatie niet meer rond kunnen krijgen. Naar verwachting zullen tussen nu en 2020 800 van de 2000 verpleeg- en verzorgingshuizen moeten sluiten, zei Wine te Meerman van Berenschot woensdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

De auteur van het onlangs gepresenteerde boek ”De vergrijzing voorbij” verwacht dat bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen op den duur ook huur zullen moeten gaan betalen. Alleen de zorg zelf zullen zij nog vergoed krijgen uit de collectieve pot.

Tegelijk geldt dat de huur die de tehuizen zullen moeten vragen om uit de kosten te komen –waarschijnlijk zo’n 900 euro voor een woonruimte van hooguit 18 vierkante meter–, voor veel zorgbehoevenden te hoog zal zijn. Dat leidt dan onvermijdelijk tot leegstand en op den duur tot sluiting van locaties.

SP-Kamerlid Leijten is niet verrast door de conclusies van Berenschot. „We zagen dit al aankomen. De gedachte dat mensen met lagere zorgindicaties niet meer opgenomen zouden moeten worden in tehuizen, zat al in het zogeheten lenteakkoord van CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Die partijen gingen er toen echter wel van uit dat de thuiszorgbranche als een soort van tegenhanger versterkt zou moeten worden. Rutte II heeft aan de zorgzwaartepakketten 1, 2 en 3, ook nog eens 4 toegevoegd, zonder dat zij de capaciteit van de thuiszorg verbetert. En dan gaat het heel moeilijk worden.”

Volgens Leijten bestaat het beleid van het kabinet uit maatregelen die alleen op papier werken. „Je kunt bepaalde categorieën cliënten wel wegdefiniëren, maar in de werkelijkheid blijven ze gewoon bestaan. Alleen: er is voor geen plaats meer voor ze in tehuizen.”

Eind maart spreekt de Kamer met het kabinet over de thuiszorg en de langdurige zorg. 
Leijten: „Dan moet ook dit punt besproken worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer