Meppelse start winkel uit liefde voor Israël
MEPPEL – Lammie Lassche (73) mag dan een dame op leeftijd zijn, vorige week dinsdag opende ze een winkel in de Molenstraat in Meppel. Ze verkoopt van alles en nog wat en houdt er niets aan over. Alles gaat naar de Stichting L’Chaim-to-life Nederland. Het geld is bedoeld om Holocaustslachtoffers in Israël te helpen.
Lassche ondersteunt de joods-orthodoxe stichting L’Chaim-to-life in Israël al jaren. Joden kunnen rekenen op een warm plekje in haar hart. „Israël is de spil van de wereld. De genade komt daar vandaan. Jezus was een Jood en komt ook terug in Israël. Al duizenden jaren probeert de duivel de Joden uit te roeien. Dat zie je ook nu weer gebeuren. Je kunt de Bijbel naast de krant leggen. Als je het zo ziet, vallen de schellen van je ogen”, zegt Lassche.
Ze moet niets hebben van mensen die hun pijlen op Israël richten als het gaat om de Palestijnse kwestie. Gods heilige volk woont volgens haar in Zijn land. Als het even kan reist Lassche naar Israël. Ze is echter al een jaar of drie niet meer geweest. Haar financiële situatie laat dat niet toe. „Maar als ik er ben, is dat thuiskomen. Ik ben fysiek in Nederland, maar mijn hart ligt daar.”
Vier jaar geleden zag ook in Nederland een stichting L’Chaim-to-life (letterlijk: „leven om te leven”) het levenslicht, een dependance van de Joodse evenknie. Lassche is voorzitter. Het doel is hetzelfde: geld inzamelen voor de hoogbejaarde Holocaustoverlevenden in Israël zonder dat er veel aan de strijkstok blijft hangen.
Momenteel zijn er volgens de stichting nog 250.000 overlevenden van de Holocaust in Israël. Van hen leven er 80.000 onder de armoedegrens. Het project richt zich op deze laatste groep. De bedoeling is om de Shoahoverlevenden als het ware te adopteren, hen regelmatig thuis te bezoeken en hun levensstandaard zodanig te verhogen dat ze een normaal leven kunnen leiden.
Al jaren liep de initiatiefneemster met het idee om in Meppel voor dit doel een winkel op poten te zetten. Ze kreeg de kans in de Molenstraat, het verlengde van de Meppeler winkelstraat. „Het spookte door mijn gedachten en het liet me niet meer los. Ik begon een paar jaar geleden al spullen te verzamelen. Die staan nu in de winkel. Dat is maar goed ook, want het raakte behoorlijk vol in mijn huis.”
Lassche verkoopt kleding, schoeisel, serviesgoed en allerlei snuisterijen. Meestal tweedehands, soms nieuw. „Mensen komen het brengen”, zegt ze. Het staat behoorlijk vol. Het is ook de bedoeling dat er op den duur zogeheten Israëlproducten worden verkocht. Dat is nu nog niet zo. „Ik ben nog in de opstartfase.”
Het is al met al een behoorlijke klus voor de Meppelse. De winkel is elke middag geopend van 13.00 tot 17.30 uur. Vijf middagen in de week staat Lassche in de zaak. Zaterdags is hij dicht. Dan viert ze de sabbat, net als de Joden. „De Bijbel heeft het heel duidelijk over de zaterdag, maar uiteraard wil ik niemand kwetsen. Ik ben dus ook op zondag dicht.”
De kachel in de winkel doet het nog niet goed, maar dat kan Lassche niet zo veel schelen. Ze kleedt zich warm aan. Af en toe komt er een klant binnen. „En dan te bedenken dat ik twee jaar geleden niets meer waard was. Ik liep op krukken. Nu gaat het weer goed. God geeft mij kracht en het is voor een heel goede zaak. Ik doe het voor de overlevenden van Hitlers terreur, maar ook voor God. Dat is eigenlijk hetzelfde.”