Arbeidsonrust in Europa
ATHENE (ANP) – Griekenland en Duitsland waren woensdag in de ban van demonstraties en stakingen. In Griekenland betoogden naar schatting 60.000 mensen tegen het bezuinigingsbeleid en in Duitsland waren er stakingen op vliegvelden, in ziekenhuizen, scholen, rechtbanken, bij de belastingdienst en op universiteiten.
De Griekse politie gebruikte in Athene traangas om betogers te verspreiden. Dat gebeurde toen de tienduizenden demonstranten naar het parlement trokken om hun afkeer te uiten van het bezuinigingsbeleid van de regering. De betogers sloegen op trommels en schreeuwden ‘rovers, rovers’.
In Griekenland liggen grote delen van het openbare leven stil door stakingen. Ambtenaren, leraren en medewerkers van de spoorwegen legden het werk neer uit protest tegen het bezuinigingsbeleid en de sterk toegenomen werkloosheid. In ziekenhuizen draait het medisch personeel een zondagsdienst.
De bussen in de hoofdstad reden 6 uur niet en het luchtverkeer is verlamd. Vooral reizigers op binnenlandse vluchten moeten met vertraging rekening houden. Ook de schippers van de veerboten staken, waardoor eilanden over zee niet te bereiken zijn. De economie van het Zuid-Europese land krimpt al 6 jaar. Meer dan 60 procent van de beroepsbevolking onder 24 jaar is werkloos.
In Duitsland ligt door een staking van het veiligheidspersoneel de luchthaven van Hamburg grotendeels stil. Voor de balies stonden lange rijen wachtenden. In de ochtend waren 110 van de 181 geplande uitgaande vluchten geannuleerd. 22 binnenkomende vluchten waren geschrapt.
Het veiligheidspersoneel voerde de afgelopen weken ook al actie op luchthavens, maar de stakingen werden dit weekeinde opgeschort. De stakers eisen een loonsverhoging van 30 procent.
Donderdag staakt het veiligheidspersoneel in elk geval op de luchthavens van Düsseldorf en Keulen/Bonn. Op vliegveld Düsseldorf blijft de staking beperkt van 3.30 uur tot 10.00 uur. In reactie op de nieuwe staking in Hamburg hebben de werkgevers een afspraak voor onderhandelingen donderdag afgezegd.
Verder gingen in Duitsland verpleegkundigen, keukenpersoneel en schoonmakers in zes academische ziekenhuizen in staking. In het ziekenhuis van Keulen kon de helft van de geplande operaties daardoor niet doorgaan.
Ook waren er werkonderbrekingen in scholen, universiteiten en bij diverse overheidsinstanties. De vakbonden in Duitsland eisen voor ongeveer 800.000 werknemers bij deze instellingen 6,5 procent meer loon.